Kennisbijdrage
22-05-2015

Waarom een single-use systeem voor aseptische monstername?

Single-use wordt steeds gangbaarder

“Monsters nemen, kan dat eenvoudiger en sneller?” Die vraag krijgen we bij Monstername.nl regelmatig vanuit de farmaceutische en voedingsindustrie.

Onze wedervraag is dan altijd: “Heeft u wel eens aan single-use monsternamesystemen gedacht?”. Lang niet alle procestechnologen zijn ervan op de hoogte, maar single-use oplossingen worden steeds gangbaarder in steriele processen.

Na gebruik weggooien

Single-use monsternamesets bieden diverse voordelen. Tijdens het monsternameproces hoeft u bijvoorbeeld geen onderdelen te demonteren en te reinigen om ze vervolgens weer in het systeem te monteren. Een single-use monsternameset monteert u direct op een procesvat, voorraadvat of leiding. Na de monstername demonteert u de set en gooit u ‘m weg. Voor montage en demontage heeft u geen gereedschappen nodig.

Eenvoudig te monteren

Een veel toegepaste single-use monsternameset voor het nemen van productmonsters uit gesloten steriele systemen of processen is de Three60 van Keofitt. Deze complete set is eenvoudig aan te sluiten door middel van een NA-poort of 1” - 1½“ sanitaire triclampaansluiting. Dure specifieke passtukken of poortaanpassingen op het proces- of voorraad vat zijn dus niet nodig.

Steriel monster

Zodra u met de Three60 een monster heeft genomen, is het verwijderen van de monsternamezak eenvoudig. De set is ontwikkeld en uitgevoerd met een single-use steriele disconnect, die u door middel van een “cut & seal-handeling” realiseert. Hiermee heeft u een perfect steriel monster in een bag in handen, direct gereed voor gebruik in een laboratorium of kwaliteitscontrole. De Three60 monsternamesets worden geproduceerd in een Class 7 cleanroom en onder een kwaliteitssysteem volgens ISO13485 en de FDA. Op alle units wordt een 100% inspectie uitgevoerd.