FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kort nieuws
03-09-2015  |  7172x
Deel dit bericht

Duurzaam stoken met nieuwe stadsverwarming Purmerend

50 Danfoss VLT frequentieregelaars controleren de snelheid van de pompen

Sinds de zomer van 2014 ontvangen 80.000 mensen in Purmerend ofwel 75% van de inwoners verwarming en warm water van de BioWarmteCentrale Purmerend. Deze duurzame stadsverwarming gebruikt praktisch alleen houtsnippers, en voegt geen CO2 toe aan de atmosfeer.
Alleen in uitzonderlijke situaties wordt er door de centrale aardgas gebruikt. Om het warme water hoe dan ook naar de gebruikers te verplaatsen vind je overal in de centrale en de twee hulpcentrales efficiënte frequentieregelaars terug van Danfoss. Deze regelaars dienen voor de aandrijving van pompen en ventilatoren.

Cor Kamphuis, asset manager bij de BioWarmteCentrale, is verantwoordelijk voor het beheer van de technische installatie van de centrale. De officiële opening door koning Willem Alexander vond plaats in maart 2015.
“Intussen zijn we met de 80.000 mensen in Purmerend die onze diensten gebruiken wel de grootste en meest duurzame warmteleverancier van Nederland. We sparen ruim 50.000 ton CO2 uit, even veel als de jaarlijkse uitstoot van 16.000 auto’s.”

Kamphuis: “In een jaar tijd verbranden we hier 100.000 ton houtsnippers, geleverd door Staatsbosbeheer. We controleren de lading van elke vrachtauto die hier komt op vochtgehalte en samenstelling. Vraaggestuurd werken betekent dat we bijna geen warm water bufferen. De procesautomatisering houdt rekening met alle belangrijke factoren zoals weercondities en menselijke gedragspatronen en bepaalt zo de benodigde hoeveelheid houtsnippers. In de centrale zelf kun je de regeltechniek herkennen aan de werking van de pompen. Ongeveer 50 Vlt aqua drives van Danfoss zorgen er voor dat de pompen harder of juist langzamer moeten draaien. Op die manier maken we optimaal gebruik van onze brandstof.”

Duurzaamheid binnen de BioWarmteCentrale is echter ook een kwestie van efficiënt omgaan met de benodigde stroom voor pompen en ventilatoren. “De elektronica in de drives zorgt er voor dat onze pompen en ventilatoren op de meest efficiënte snelheid draaien zodat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt. De Vlt aqua drives bepalen namelijk zelf het optimale werkpunt voor de pompen. Dat is voor ons belangrijk omdat ook het stroomverbruik van de centrale zelf meetelt als het gaat om de duurzaamheid van onze centrale. Daarom meten en controleren we ook het eigen verbruik.“
Jan de Wit, account manager bij Danfoss, voegt hieraan toe: “De duurzaamheidsgedachte achter de BioWarmteCentrale Purmerend sluit heel goed aan bij de visie van Danfoss. Wij handelen naar het motto Engineering Tomorrow, oftewel energiebesparing met het oog op de toekomst. Danfoss rekent duurzaamheid tot haar manier van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; dat geldt zowel voor onze producten als de eigen productie. Daarom zijn we ook zo blij dat we aan dit project mee mogen werken.”

Wat was de belangrijkste reden om in deze centrale te werken met Danfoss frequentieregelaars? Kamphuis: “Dat was toch vooral de efficiency of rendement van de regelaars. De firma Weiss, die veel ervaring heeft opgedaan met projecten met bioverwarming in Denemarken, heeft ons de regelaars van Danfoss voorgesteld. In Scandinavië zijn ze al veel verder met dit soort technieken, dus waarom niet van die kennis profiteren? Een andere reden om te kiezen voor Danfoss is het bedieningsgemak van de Vlt aqua drives. De eenvoud van bediening is een enorm voordeel. Een heel ander aspect is de mogelijkheid de regelaars dichtbij de pomp te plaatsen. We gebruiken veel regelaars met een beschermingsgraad van IP55 die we direct op de pomp kunnen aansluiten. Een voordeel daarvan is dat de monteur de regelaar direct bij de pomp kan afschakelen; tenminste als dat nodig is. De lokale montage van de regelaars heeft daarbij als voordeel dat we minder apparaten in de schakelkasten hoeven te plaatsen en minder kabels te hoeven trekken. Ook training en kennis en service zijn perfect verzorgd. Danfoss is 24/7 bereikbaar en houdt voor ons reserve regelaars en onderdelen op voorraad. Dat is een gerust gevoel!
 

Gerelateerd event

Danfoss VLT Drives Training, Module 1
Danfoss VLT Drives Training, Module 1 De door Danfoss georganiseerde VLT Drives Training is een introductie tot de VLT frequentieregelaars. Het doel van deze training is u bekend te maken met de nieuwe generatie VLT frequentieregelaars. Na het volgen van deze training bent u in staat VLT frequentieregelaars op een correcte wijze te installeren en voor relatief eenvoudige toepassingen in te stellen. Inhoud VLT Drives Training De VLT Drives Training is er op gericht u bekend te maken met de VLT frequentieregelaars van Danfoss Drives. De training bestaat uit zowel een theoretisch als een hands-on gedeelte. Tijdens het theorie gedeelt van de training wordt ingegaan op het parametreren en dimensioneren van een omvormer en worden de voor de elektrische aandrijvingen belangrijke EMC eisen toegelicht. Daarna wordt een groot gedeelte van de tijd besteed aan praktische hands-on oefeningen. Het programma van VLT Drives Training ziet er als volgt uit : Motoren en frequentieomvormers algemeen Belangrijkste eigenschappen van de Danfoss VLT frequentieregelaars - hardware - regelprincipe - elektrische installatie Werking van de Danfoss VLT frequentieregelaars - parameter structuur - quick menu - kopieer functie - aansluitvoorbeelden en EMC aspecten Praktische oefeningen Fout zoeken en analyseren Korte demonstratie Motion Control Tool MCT 10 software Aanmelding De kosten voor deelname aan de VLT Drives Training bedragen € 225,00 per persoon, excl. btw en incl. lunch, cursusmap en certificaat. De training duurt van 09:00 t/m ca. 16:00 uur. Aan de training kunnen maximaal 10 personen deelnemen. De training wordt georganiseerd in ons Training Center in Gorinchem, maar kan ook bij u op locatie worden verzorgd.
21-06-2018 | Cursus | 1 dag | Gorinchem | Toegang: Betaald

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde berichten

De vernieuwde VLT Aqua Drive FC 200
De vernieuwde VLT Aqua Drive FC 200
De nieuwe generatie Danfoss VLT Aqua Drive FC 200 is verbeterd en speciaal ontworpen voor water- en afvalwatertoepassingen. Nu kunt u voor iedere toepassing gebruik maken van hetzelfde productplatform en gebruikersgemak. Of u nu een 0,25 kW of een 2 MW frequentieregelaar nodig heeft, in IP00 of IP66 behuizing, met verschillende overbelastingsklassen, AC, PM of Synchrone Reluctantie motoren of een andere specifieke waterfunctie; de VLT Aqua Drive is de juiste oplossing. High Overload Een aantal voordelen van de vernieuwingen in de VLT Aqua Drive: •Zware aanloop applicaties (High overload). De VLT Aqua Drive levert 160%/150% 60s/10min (high torque). Parameter 1-04: `overload mode`. •AMA, Automatische Motor Adaptatie. Automatische testprocedure voor alle motortypes om een optimale parameter instelling te bewerkstelligen. •Motortechnologie onafhankelijk. De VLT Aqua Drive is nu ook geschikt voor Permanentmagneet- en Synchrone Reluctantie motortechnologie.
03-11-2014  |  5134x  |  Productnieuws  | 
Altijd al alles willen weten over frequentieregelaars?  Wetenswaardigheden over frequentieomvormers
Altijd al alles willen weten over frequentieregelaars?
Wetenswaardigheden over frequentieomvormers Het nieuwe boek ”Facts worth knowing about frequency converters” is uit! Herinnert u zich nog de vorige editie (Wetenswaardigheden over frequentieomvormers)? Dan weet u dit dat een uiterst handig en compleet naslagwerk is waarin u alle informatie vindt over snelheidsregelingen, elektrische motoren, energie besparing, EMC, Harmonischen en het selecteren van de juiste frequentieregelaar. Via onderstaande link kunt u het hele boek downloaden of alleen het hoofdstuk waar uw interesse naar uit gaat. Veel leesplezier!
05-12-2014  |  7411x  |  Productnieuws  | 
Opwekken van energie uit afvalwaterzuivering CO2-uitstoot met 35% gereduceerd in Aarhus
Opwekken van energie uit afvalwaterzuivering
CO2-uitstoot met 35% gereduceerd in Aarhus Sinds 2010 heeft Marselisborg afvalwaterzuiveringsinstallatie haar focus verlegd van het minimaliseren van het energieverbruik, naar het maximaliseren van de netto-overtollige energie. Tegenwoordig heeft de zuivering een overtollige productie van zowel elektriciteit als warmte, waarmee het de stadsverwarming van Aarhus, de op twee na grootste stad in Denemarken, bevoorraadt. Hierdoor is de CO2-uitstoot met 35% gereduceerd. Over het algemeen zijn water- en afvalwaterzuiveringen de grootste stroomverbruikers van een gemeente, met een elektriciteitsverbruik van doorgaans 25 - 40%. De hoge consumptie is gerelateerd aan de energie-intensieve processen, maar ook vanwege de continuïteit, 24/7 en 365 dagen per jaar. In de loop der jaren is men erg actief geweest in het ontwikkelen van nieuwe processen en strategieën om de verbruikte energie per liter verwerkt water te verminderen. Water en afvalwater processen worden gekenmerkt door een hoge belasting variatie tijdens
08-05-2015  |  4075x  |  Kort nieuws  | 
Vier redenen om voor een Danfoss training te kiezen
Vier redenen om voor een Danfoss training te kiezen
Een Danfoss Drives training verdient zichzelf terug: 1.Minder kosten doordat u zelf storingen kunt oplossen 2.Minder productieverlies vanwege verminderde kans op stilstand 3.Verhoogde veiligheid doordat u geheel vertrouwd bent met de bediening van de frequentieregelaar 4.U bespaart op externe componenten doordat u gebruik maakt van functies die in de frequentieregelaar aanwezig zijn Wilt u zelf het antwoord geven op vragen als: •Met welke instelling kan ik nog meer energie besparen en heeft deze instelling ook bijwerkingen? •Bij welke storing mag de motor doordraaien en bij welke storing moet de motor echt stoppen, en waar stel ik dit in? •Wat is de echte oorzaak van deze storing? Volg dan een Danfoss training in Rotterdam of op uw eigen locatie.
02-06-2015  |  4402x  |  Kort nieuws  | 

Gerelateerde expertises

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel