FluidsProcessing.nl UK
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

   

MAGAZINE

Fluids Processing 2019-3 18-06-2019
Flip through the digital edition of the complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2019-3
Expertvisie: ‘Vergroenen chemie vraagt om gemeenschappelijke visie’; Infographic: Sleutelrol ammoniak in energietransitie?; Filtratie: Filterautomaten bewijzen waarde in continugebruik; Beurs: Vooruitblik Pumps & Valves 2019; Recycling: Chemisch recyclen oplossing voor gemengd kunststofafval; R&D: Innovatiecentrum als ideale voedingsbodem.

Issue date: 18-06-2019
Vergroenen chemie vraag om gemeenschappelijke visie Expertvisie Erik te Roller
Vergroenen chemie vraag om gemeenschappelijke visie
Expertvisie Erik te Roller Het chemiecluster zal de komende jaren linksom of rechtsom flink gaan groeien’ Elzo de Lange van EmpowerMi, een adviesbureau dat adviseert over het toepassen van innovaties en bedrijven met elkaar in contact brengt.
Op het Chemie Park Delfzijl willen bedrijven de komende jaren overschakelen op de productie van chemicaliën en kunststoffen uit duurzame grondstoffen en energie. Dit betekent nieuwe grondstoffen, energiedragers en deels ook nieuwe producten. “Aangezien veel bedrijven qua grondstoffen, halffabricaten en energie van elkaar afhankelijk zijn, vraagt dat om een gezamenlijke visie”, zegt Joris Hoogenbosch van Contitank.
page 10
Sleutelrol duurzame ammoniak in energietransitie? Infographic
Sleutelrol duurzame ammoniak in energietransitie?
Infographic Proton Ventures zet met zijn NFuel-technologie in op het groen produceren van ammoniak op basis van duurzame energie. De verkregen ammoniak is flexibel in te zetten en – met oog op een CO2-uitstootvrije toekomst – in deze vorm relatief makkelijk te bufferen en te transporteren. De NFuel-productie is industrieel opschaalbaar, maar beoogt een decentrale en dus lokale inzet. Volgens ontwikkelaar Proton Ventures is het concept wereldwijd toepasbaar.
page 14
Rookgaswaswater uit afvalverbrandingsinstallatie Currenta efficiënt gereinigd  Filterautomaten bewijzen waarde in continugebruik
Rookgaswaswater uit afvalverbrandingsinstallatie Currenta efficiënt gereinigd
Filterautomaten bewijzen waarde in continugebruik Bij Chemiepark-exploitant Currenta hebben twee grote kamerfilterpersen voor het scheiden van de vaste stoffen uit het waswater van een rookgaswassser plaats gemaakt voor automatische filterpersen. Ze werken tegen veel lagere kosten en garanderen 24/7 dat er aan de strenge milieuvoorschriften wordt voldaan.
De rookgaswasser zorgt ervoor dat de rookgassen de schoorsteen van de verbrandingsinstallatie conform de strenge milieuregels* verlaten. “Onze plant reinigt het proceswater dat ontstaat bij de rookgasreiniging van de verbrandingsinstallaties voor speciaal restafval, afvalwaterconcentraat en rioolslib”, legt Michael Schulte, bedrijfsleider bij Currenta op het Chempark Leverkusen, uit.
page 16
Vooruitblik Pumps & Valves 2019 Drie pijlers: Duurzaam, Machine en Veiligheid
Vooruitblik Pumps & Valves 2019
Drie pijlers: Duurzaam, Machine en Veiligheid Op 2 en 3 oktober 2019 vinden voor de vijfde keer de vakbeurzen Pumps & Valves en Solids samen plaats in Rotterdam Ahoy. Het conferentieprogramma kent drie pijlers: Duurzaam, Machine en Veiligheid met als doel van de twee beurzen samen één processing evenement te maken.
Pumps & Valves en Solids vormen samen het grootste processingevenement van de Benelux. In Rotterdam Ahoy staan op 2 en 3 oktober ruim 250 exposanten uit de vloeibare en droge industrie die zich zullen profileren met producten, innovaties en kennis. Diverse componenten en machinebouw staan centraal.
page 20
Chemische recycling oplossing voor niet-recyclebaar kunststofafval
Chemische recycling oplossing voor niet-recyclebaar kunststofafval
Chemische recycling is de opkomende technologie om de groeiende berg vuil en niet-recyclebaar kunststofafval aan te pakken. Gevestigde kunststoffenproducent SABIC en startup Ioniqa zitten in de kopgroep. Een kloppende businesscase blijft nog een complexe puzzel.
Vanaf 1992 ging de helft van al het kunststofafval ter wereld richting China, aldus cijfers van de Wereldbank. Sorteren was er goedkoop en plastic was hard nodig voor de booming economie ter plaatse. Maar China koestert vergaande milieuambities en weigert nog langer het afvoerputje van de wereld te zijn. Alleen kunststofstromen die 99,5 procent zuiver zijn, komen er nog in.
page 22
Innovatiecentrum Avebe voor fundamenteel als praktisch onderzoek Zernike Campus in Groningen
Innovatiecentrum Avebe voor fundamenteel als praktisch onderzoek
Zernike Campus in Groningen Het Innovatiecentrum dat Avebe eind september 2018 op de Zernike Campus in Groningen opende, huisvest alle onderzoekers en salesmedewerkers die eerder verspreid waren over drie locaties in Veendam en Foxhol. Het resultaat is veel meer dan de som der delen.
Het nieuwe, modern vormgegeven centrum in Groningen beschikt behalve over de gebruikelijke kantoorunits en ontvangstruimten over laboratoriumfaciliteiten voor zowel fundamenteel als praktisch onderzoek. Ook biedt het centrum onderdak aan startups en beschikt het over eigen proeffaciliteiten, zowel letterlijk, in de vorm van een ‘culinary kitchen’, als figuurlijk in de vorm van een proeffabriek.
page 30
GPI Group viert 25-jarig bestaan Jubileumfeest in het Spaanse Marbella
GPI Group viert 25-jarig bestaan
Jubileumfeest in het Spaanse Marbella In Lopik maakt het bedrijf roestvast stalen tanks voor de voedsel-, chemische en farmaceutische industrie. In februari 2019 leverde GPI een project op bij de Poolse bierbrouwer Pinta. Hier werden tien cilindrisch conische tanks geplaatst. Vijf daarvan hebben een capaciteit van 100 hl, vier een capaciteit van 200 hl en één een capaciteit van 50 hl. Verder omvatte deze order 2 Bright Beer Tanks (BBT), elk met een capaciteit van 195 hl. De tanks werden uitgerust met onder meer onafhankelijke dubbelwandige secties en extra kleppen voor drooghoppen.
page 36
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertisingControl panel login