English
Nederlands
 Supplier sign in
Home
STAY INFORMED
Subscribe to our monthly newsletter.
Your email address will never be disclosed to any third party.
Read our privacy notice.

MAGAZINE

Fluids Processing 2019-5 29-10-2019
Flip through the digital edition of the complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2019-5
Niveaumeting Expertvisie: ‘Warmtepomp neemt hoge vlucht’; Beurs: Gezien op Pumps & Valves Rotterdam 2019; Energietransitie: Schoon gas uit nat afval; Fotospread: Van zeewier tot brandstof bij ECN/TNO Petten; Bemonstering: Foutloos monsters nemen; Infographic: Niveau- en inhoudsmeting met radar; Meet- en regeltechniek: Niveaumeters en -schakelaars gespot tijdens Pumps & Valves Rotterdam 2019; Meet- en regeltechniek: Niveaumeters – Wie levert wat?; Procesautomatisering: Joint venture Krohne en Samson

Issue date: 29-10-2019
Warmtepomp neemt hoge vlucht Koeltechnisch expert Maarten Gelens van GEA
Warmtepomp neemt hoge vlucht
Koeltechnisch expert Maarten Gelens van GEA Voor aardgas is op de lange termijn geen plaats meer in de energievoorziening. De procesindustrie zoekt daarom naar wegen om haar gasverbruik terug te dringen en de bedrijfsvoering CO2 -neutraal te maken. Hergebruik van restwarmte, bijvoorbeeld uit koelprocessen, is een populaire route. De warmtepomp is het instrument bij uitstek, weet koeltechnisch expert Maarten Gelens van GEA.
page 8
Gezien op Pumps & Valves Rotterdam 2019 Beurs: Vincent Hentzepeter
Gezien op Pumps & Valves Rotterdam 2019
Beurs: Vincent Hentzepeter Uit gesprekken met leveranciers bleek dat bezoekers aan Pumps & Valves Rotterdam zich vooral lieten bijpraten over kwaliteitsverbetering, hygiënische procesvoering, veilig werken in gevaarlijke condities, automatisering en natuurlijk het oplossen van knelpunten in hun productie. Er was ook duidelijk meer interesse in energiebesparende maatregelen. Een fotoimpressie.
page 12
Schoon gas uit nat afval Superkritisch vergassen
Schoon gas uit nat afval
Superkritisch vergassen Superkritisch vergassen geldt al jaren als veelbelovende techniek voor het verwerken van natte biomassa tot groengas. Een interessant alternatief voor bestaande vergistingstechnieken, want de gasproductie duurt seconden in plaats van weken en opgeloste mineralen kunnen worden teruggewonnen. In Alkmaar werken Gasunie en SCW aan het opschalen van de installatie tot miljoenen kuubs gas per jaar.
page 14
Zeewier-processing laboratorium TNO
Zeewier-processing laboratorium TNO
Voor onderzoek naar technologieën die biomassa omzetten naar groene brand- en grondstoffen heeft ECN part of TNO in Petten een speciaal laboratorium voor de verwerking van zeewier in gebruik genomen. Zeewier heeft veel potentie als duurzame bron binnen de energietransitie. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium op deze schaal. Per dag kan er 50 kilo nat zeewier verwerkt worden. De locatie biedt flexibel inzetbare testfaciliteiten voor de ontwikkeling van nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen. In het lab wordt het zeewier uit elkaar gehaald en gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen om ze op te werken tot halffabricaten. Voorbeelden van producten die in het lab geproduceerd kunnen worden zijn grondstoffen voor brandstoffen, grondstoffen voor duurzame plastics, grondstoffen voor textiel, zoetstoffen, antioxidanten en mineralen.
page 18
Foutloos monsters nemen Bemonstering: Erik te Roller
Foutloos monsters nemen
Bemonstering: Erik te Roller Voor zuivelconcern Royal FrieslandCampina telt kwaliteitscontrole zwaar. Om de kwaliteit en veiligheid van de zuivelproducten te bewaken worden er veel monsters genomen en geanalyseerd. Pim Janssen, hygiënist bij FrieslandCampina Laboratory & Quality Services in Leeuwarden, vertelt over een manier van steriel monsters nemen waarbij er bijna niets meer fout kan gaan.
page 20
Niveau- en inhoudsmeting met radar: contactloos of geleid? Meet- en regeltechniek: Redactie Fluids Processing
Niveau- en inhoudsmeting met radar: contactloos of geleid?
Meet- en regeltechniek: Redactie Fluids Processing Radartechnologie voor het meten van vloeistofniveaus in tanks heeft zich sterk ontwikkeld en wordt steeds vaker toegepast. Wat radar zo uniek maakt is dat procesdruk en procestemperatuur in de gasfase zo weinig invloed op de meting hebben. De radar zendt continu elektromagnetische golven uit die worden weerkaatst door het vloeistofoppervlak.
page 22
Niveaumeters en -schakelaars gespot tijdens Pumps & Valves Rotterdam 2019 Meet- en regeltechniek:  Vincent Hentzepeter
Niveaumeters en -schakelaars gespot tijdens Pumps & Valves Rotterdam 2019
Meet- en regeltechniek: Vincent Hentzepeter Tijdens Pumps & Valves toonde Endress + Hauser diverse applicaties voor niveaumeting. Een daarvan was dit vat, waarop onder meer radardetectie is geïnstalleerd. Tot het niveaumetings-instrumentarium behoren: contactloze en geleide radar, ultrasone meting, hydrostatische meting, capacitieve meting en verder onder meer vlottermeting en radiometrische meting (als alle andere opties niet meer kunnen).
page 25
Niveaumeters – wie levert wat? Meet- en regeltechniek: Redactie Fluids Processing
Niveaumeters – wie levert wat?
Meet- en regeltechniek: Redactie Fluids Processing Deze tabel is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld op basis van bedrijfsinformatie op fluidsprocessing.nl en de bedrijfswebsites, aangevuld met reacties op een toegestuurde conceptversie. Gerespondeerd hebben BAR Instruments, Elobau, Endress + Hauser, Klay Instruments, Krohne, Lans Nivotherm, Magnetrol, Marktechnical, Vega.
page 26
Joint venture Krohne en Samson  Procesautomatisering: Krohne
Joint venture Krohne en Samson
Procesautomatisering: Krohne Op 19 september 2019 hebben Krohne en Samson in Frankfurt am Main bekend gemaakt dat ze samen een joint venture hebben opgericht. Deze onderneming, een Vof met de naam Focus-On, is een aparte onderneming met als hoofddoel de ontwikkeling, productie en marketing van autonome industrie 4.0 actuatoren. De nieuwe firma kwam ook al meteen met een innovatie.
page 28
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER
Newsletter archive
Follow us
Linked
MAGAZINE
Subscriptions
Service and contact
ContactDisclaimerPrivacyAdvertising