NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
ARTIKEL
Deel dit artikel
Avebe’s eiwitcentrum kan vraag bijna niet bijbenen Strategie
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Avebe’s eiwitcentrum kan vraag bijna niet bijbenen

Strategie

Avebe’s aardappeleiwitlijn in Gasselternijveen is iets meer dan een jaar na ingebruikname alweer te klein. In 2018 verdubbelde het bedrijf zijn eiwitproductie, maar de vraag blijft groeien. Het veelzijdige plantaardig eiwit is niet aan te slepen.
Geen artikel meer missen? Meld u kosteloos aan. AVEBE’S EIWITCENTRUM KAN VRAAG BIJNA NIET BIJBENEN Avebe’s aardappeleiwitlijn in Gasselternijveen is iets meer dan een jaar na ingebruikname alweer te klein. In 2018 verdubbelde het bedrijf zijn eiwitproductie, maar de vraag blijft groeien. Het veelzijdige plantaardig eiwit is niet aan te slepen. Fluids Processing | nr. 3 | juni 2020 13 Fotografie: Avebe | Wouter Oude Groothuis | STRATEGIE Al sinds 2007 werkt Avebe aan de ontwikkeling van aardappeleiwit voor voedingsdoeleinden. Een eerste grote mijlpaal was de productieverdubbeling van eiwit voor humane voeding in 2016. In augustus 2018 opende het bedrijf een geavanceerde productielijn en verdubbelde daarmee de productiecapaciteit opnieuw (zie Fluids Processing 2019, No. 3, pag. 30 voor de technologische aspecten van aardappeleiwitproductie). De vraag naar plantaardige eiwitten die dierlijke eiwitten kunnen vervangen, niet allergeen zijn en een hoge voedingswaarde bezitten, blijft groeien. PIONIERSWERK “De keuze voor vestiging in Gasselternijveen is ingegeven door het productievolume van zetmeel en voedingseiwit. De eiwitlijn is behalve voor de onderneming zelf ook een uitdaging voor de klant en de markt. Het was en is een ware ‘ontdekkingstocht’.” Dat zegt Edwin de Jonge, Site Director van de productielocatie Gasselternijveen. In de 26 jaar dat hij voor Avebe werkzaam is, heeft hij uiteenlopende taken vervuld binnen de marketing en de verkoop, was hij supply chain director en was hij site director van de productielocatie in Foxhol. De opkomst van het aardappeleiwit heeft hij van nabij meegemaakt. “Sinds een jaar of twintig beschouwen we aardappeleiwit echt als product. Aanvankelijk was het alleen een grondstof voor veevoer. Weliswaar een belangrijke grondstof, maar niet de ‘moneymaker’ waar je als bedrijf op uit bent. Al met al heeft het nog tamelijk lang geduurd voordat we vanuit de laboratoriumsituatie konden opschalen naar een kleine proeffabriek op locatie en via een pilotinstallatie naar de huidige productielijn. We zijn de eersten die dat hele proces hebben doorlopen. Dat was echt pioniers- ‘Het potentieel van plantbased meat en plantbased dairy is zo groot dat we ons daar voorlopig grotendeels op richten’ Edwin de Jonge, Site Director van Avebe’s productielocatie Gasselternijveen. Fluids Processing www.fluidsprocessing.nl © ProcesMedia 14 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2020 STRATEGIE werk. En daar is een hoop tijd, geld en aandacht in gaan zittten. Niet alleen onze procestechnologen en engineers hebben de nodige kennis op moeten doen, ook onze logistieke afdeling. Het is toch een andere supply chain dan we gewend waren, maar het is uiteindelijk goed gelukt. Cross-functioneel werken is daarbij doorslaggevend geweest. Ons team bestaat uit mensen afkomstig uit de procestechnologie, uit de R&D, uit de operationele tak, uit de procesautomatisering en uit de maintenancewereld; allemaal vakspecialisten met eigen ideeën en inzichten. Zodra je in staat bent dat te orkestreren, beschik je over een heel krachtig team.” PLANT-BASED EIWIT “Inmiddels levert onze productielijn plantaardig eiwit met functionaliteit die gelijk is aan die van dierlijk eiwit. Ons eindproduct beschikt over een constante kwaliteit, samenstelling en zuiverheid”, zegt De Jonge trots. Het eiwitapplicatie-onderzoek richt zich onder meer op gelatine- en eiwitvervanging, en ook vetvangers en plantaardige producten met een op vlees lijkende structuur/textuur hebben volop de aandacht. De Jonge: “Je hebt het dan over plant-based meat en plant-based dairy. Dat potentieel is zo groot dat we ons daar voorlopig grotendeels op richten, ook omdat we aan onze leveringsverplichting moeten (blijven) voldoen. De kinderziekten, waarmee elk proces aanvankelijk te kampen heeft, zijn er overigens wel zo’n beetje uit. Er is inmiddels sprake van honderd procent first time right: keer op keer lukt het ons onze producten binnen de geldende specificaties te produceren.” LEAN VERBETEREN “Momenteel werken we aan de standaardisatie. Ook onderzoeken we hoe we de productiviteit kunnen maximaliseren – een ‘lean’ exercitie – waarbij we niet schromen om de ‘randen’ op te zoeken van wat de installatie aankan. Dat vergt veel van mensen, van hun creativiteit, hun inzicht en hun inzet. Alles wat we doen is datagedreven. We kijken ‘We richten ons primair op samenwerking en co-development met klanten’ Solanic Aardappeleiwit heeft drie essentiële kenmerken: het bezit een hoge voedingswaarde, beschikt over dezelfde functionele eigenschappen als dierlijk eiwit en is bovenal bijzonder duurzaam. Een van de paradepaardjes van dit moment is Solanic, koploper eiwitten voor levensmiddelen. Dit 100% plantaardige eiwit wordt gewonnen uit niet-genetisch gemodificeerde aardappelen en bevat een uitgebalanceerde samenstelling van aminozuren met, in vergelijking tot andere plantaardige eiwitten, het hoogste gehalte aan essentiële aminozuren. Dankzij hun oplosbaarheid hebben deze eiwitten goede emulgerende, schuimvormende en gelerende eigenschappen, hetgeen ze geschikt maakt als vervanger van hoogwaardige dierlijke eiwitten, waaronder casseïnaten en gelatine. De allergie-informatie op het etiket kan daardoor achterwege blijven en het product is ‘halal’ en ‘kosher’ te certificeren. Behalve eiwit- en zetmeelproducten worden in Gasselternijveen ook combinaties van beide geproduceerd, waaronder Perfectasol dat in (geschuimde) zoetwaren wordt gebruikt ter vervanging van gelatine. Avebe’s eiwitcentrum is gehuisvest op de productielocatie in Gasselternijveen. Dankzij de stijgende vraag moet de productiecapaciteit na een jaar alweer uitgebreid worden. doorlopend hoe de processen zich gedragen, en de data-analyses die daaruit komen, gebruiken we om bij te sturen, vervolgstappen te zetten en het potentieel in te schatten; al onze optimalisaties zijn Lean Six Sigma georiënteerde verbeterprojecten.” VOORUITKIJKEN De roep om alternatieven voor vlees en zuivel maakt dat de vraag naar plantaardige eiwitten bijzonder sterk stijgt. In een concurrentiegevoelige markt als deze is Avebe er alles aan gelegen de positie van marktleider te behouden. “We werken volgens een sales en operations planningsproces waarbij we steeds twee oogstjaren vooruitkijken”, zegt De Jonge. “We wisten dat die groei eraan zat te komen, en dus zijn we een kleine twee jaar geleden gestart met capaciteitsuitbreiding van de engineering. De capaciteit van de bestaande lijnen gaat sowieso groeien, maar er is toen meteen ook besloten te investeren in nieuwe productielijnen, en dat begint nu langzamerhand vorm te krijgen. Het gaat dus nadrukkelijk om toegevoegde capaciteit. In de bestaande lijnen is recent nog geïnvesteerd, dus daarvan willen we nog wel even blijven profiteren.” OOGSTVARIABILITEIT “Ons geluk is dat we binnen deze schaalvergrotingsoperatie gebruik kunnen blijven maken van de reeds bestaande technieken. Avebe heeft in Nederland de beschikking over twee productielocaties voor de verwerking van aardappelen tot zetmeel en zetmeelderivaten. Bij oogstvariabiliteit kunnen we de eiwitproductie waarborgen door te ‘spelen’ met de aardappelbeschikbaarheid. Het zetmeel-verwerkende deel krijgt dan tijdelijk minder aanvoer, zodat het eiwit-verwerkende deel kan blijven leveren. Van de zetmeelderivaten houden we een bulkvoorraad aan, waardoor we bij tijdelijke schaarste toch kunnen voldoen aan onze leveringsverplichting. Onze prioriteit is het op niveau houden van de aardappeleiwitproductie. We richten ons primair op samenwerking en co-development met klanten die net als wij een leerproces doorlopen; dat geeft echt een wisselwerking. Al met al is het een bijzonder interessante markt.” De Jonge heeft alle vertrouwen in de toekomst: “Vanuit het aardappeleiwit bezien is de concurrentie vooralsnog beperkt, en voorlopig zal dat ook nog wel zo blijven, want je moet natuurlijk wel de expertise in huis hebben om te kunnen doen wat wij doen.”● Fluids Processing | nr. 3 | juni 2020 15 Dit artikel is afkomstig uit Fluids Processing www.fluidsprocessing.nl © ProcesMedia
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren