NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
ARTIKEL
Deel dit artikel
2% extra energiereductie met drietraps-wortkoeling Koelen en verwarmen
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

2% extra energiereductie met drietraps-wortkoeling

Koelen en verwarmen

Met de installatie van twee nieuwe wortkoelers kan bierbrouwer Grolsch warmte uit de hete wort optimaal benutten en zo het energieverbruik van de brouwerij in 2020 met een extra 2% terugdringen. Wort een suikerrijk, waterig tussenproduct voor het brouwen van bier komt op een temperatuur van 98 C uit de whirlpool.
Geen artikel meer missen? Meld u kosteloos aan. 2020 Idiomorf infographics 1. Brouwproces 2. Whirlpool 3. Aanvoer verwamd bronwater voor brouwproces 4. Hoge-Temperatuur Heet Watercircuit 5. Proceswarmte voor gesloten, interne heetwatercircuit (kantoren, afvulproces, etc.) 6. Pompstation voor bronwater 7. Koelcircuit met glycol 8. Toevoeging gist 9. Vergistingtank I 1e trap warmtewisselaar II 2e trap warmtewisselaar III 3e trap warmtewisselaar ≈ 8 km 85 - 92 C 98 C 15 C 92 C temperatuur medium 9 - 14 C 9 6 3 I II III 7 8 5 1 2 4 2% EXTRA ENERGIEREDUCTIE MET DRIETRAPS-WORTKOELING 10 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2020 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2020 11 KOELEN EN VERWARMEN | Vincent Hentzepeter | Illustratie: Andries Hof Met de installatie van twee nieuwe wortkoelers kan bierbrouwer Grolsch warmte uit de hete wort optimaal benutten en zo het energieverbruik van de brouwerij in 2020 met een extra 2% terugdringen. Wort een suikerrijk, waterig tussenproduct voor het brouwen van bier komt op een temperatuur van 98 C uit de whirlpool. In een eerste koelstap (I) wordt hiervan 6 C in het HogeTemperatuur Heetwatercircuit (HTHW) overgedragen. Dit gesloten HTHW-circuit zorgt voor verwarmingsprocessen door de gehele brouwerij. HTHW wordt aangevoerd met 86 C en hierdoor opgewarmd naar 92 C. In een tweede koelstap (II) wordt de warmte uit het wort gebruikt om het bronwater voor het brouwproces (Productie Drinkwater; PDW) op te warmen. Het PDW komt uit bronnen uit de buurt van de brouwerij met een temperatuur rond 15 C. Na opwarming heeft het PDW een temperatuur van 85 C en wordt in buffertanks opgeslagen. Dit wordt vervolgens benut voor het aanmaken van nieuwe wort. In de derde koelstap (III) wordt het wort verder teruggekoeld naar de gewenste eindtemperatuur van 7 C voor vergisting en lagering. Deze derde koelstap vindt plaats door middel van glycolkoeling. ● Bron: GEA, Grolsch Dit artikel is afkomstig uit Fluids Processing www.fluidsprocessing.nl ProcesMedia
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren