FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

ARTIKEL
BioscienZ ontwikkelt productieproces voor vleesvervangers ‘Schimmels zijn super-eiwitproducenten’
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

BioscienZ ontwikkelt productieproces voor vleesvervangers

‘Schimmels zijn super-eiwitproducenten’

Schimmels zijn efficiënte eiwitproducenten en prima toepasbaar voor microbiële productieprocessen. Het Bredase bedrijf BioscienZ ontwikkelt zo’n productieproces voor eiwitrijke vleesvervangers en het kippeneiwit ovalbumine en gebruikt hiervoor schimmels die groeien op aardappels en suikerbieten.
Het begon allemaal een paar jaar geleden met een bezoek van De Vegetarische Slager, vertelt Wim de Laat, directeur van BioscienZ in Breda. Na jarenlang bij grote bedrijven zoals Gist-Brocades, DSM en Nedalco microbiële processen te hebben ontwikkeld, was De Laat in 2010 voor zichzelf begonnen, eerst als adviseur en in 2014 met een laboratorium voor contractonderzoek. De Laat had zich vooral gespecialiseerd in het ontwikkelen van processen op basis van schimmels. Hij verklaart: “De meeste mensen werken liever met gist of E. coli-bacteriën. Schimmels zijn namelijk viskeus en meercellig, vormen draden en zijn moeilijker om te kweken. Maar het voordeel van schimmels is dat het super-eiwitproducenten zijn. Terwijl je met gist hooguit een productie haalt van tien gram eiwit per liter, kom je met schimmels uit op honderd gram per liter.”

Gerelateerde expertise

‘SCHIMMELS ZIJN SUPER-EIWITPRODUCENTEN’ Schimmels zijn efficiënte eiwitproducenten en prima toepasbaar voor microbiële productieprocessen. Het Bredase bedrijf BioscienZ ontwikkelt zo’n productieproces voor eiwitrijke vleesvervangers en het kippeneiwit ovalbumine en gebruikt hiervoor schimmels die groeien op aardappels en suikerbieten. wordt daarmee zelfs veganistisch. “Met kippen kun je jaarlijks hooguit 115 kilogram eiwit per hectare produceren, terwijl je met schimmels op basis van suikerbieten uitkomt op een jaarlijkse productie van 2.700 kilogram eiwit per hectare.” Dit eiwit is overigens niet exact hetzelfde als kippen-ovalbumine, maar de plak- en bindingseigenschappen zijn wel gelijk. “We zijn met de ontwikkeling nog in een vroege fase, maar ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk wel gaat lukken”, zegt De Laat optimistisch. GOEDKOPE PRODUCTIE De Laat benadrukt dat het bij dit soort ontwikkelingen van belang is om al vroegtijdig rekening te houden met het uiteindelijke productieproces en de eisen die de voedingsmiddelenindustrie stelt: “Wij hebben bijvoorbeeld in het begin onze schimmels al gescreend op persbaarheid. Dat kan enorm verschillen. Sommige schimmels zijn samen te persen tot vijftien procent droge stof, andere tot vijfenveertig procent droge stof, ondanks dezelfde voedingswaarde. Dat betekent dat je in het eerste geval achteraf veel minder hoeft te drogen”, legt De Laat uit. Als je daarmee vooral mechanisch kan ontwateren en/of voor het drogen restwarmte kan benutten van een fabriek, scheelt dat enorm in de kosten. De productie zal straks goedkoop moet gebeuren, terwijl energie steeds duurder wordt. Uiteindelijk is dat de belangrijkste voorwaarde om rekening mee te houden voor de productie van voeding of veevoer. SUIKERBIET OF CASSAVE De Laat gebruikt als voeding voor zijn schimmels gewassen die in Nederland ruim voorhanden zijn, namelijk aardappels en suikerbieten. Welk gewas het beste werkt, is vooral een kwestie van uitproberen, zegt De Laat. “In principe kun je ook andere veelvoorkomende gewassen benutten, zoals suikerriet in Zuid-Amerika of cassave in Afrika. Daar kun je in principe dezelfde schimmels voor gebruiken, al geven die gewassen wel een iets andere achtergrondsmaak. Ik zou zelf wel graag de stap willen zetten naar Afrika. In Zuid-Afrika gaan bijvoorbeeld soms hele oogsten verloren, omdat gewassen niet op tijd worden benut. Bij de vleesvervangerfabriek die wij nu hebben ontworpen, maken we gebruik van heel simpele en relatief goedkope technologie die je ook prima in Afrika zou kunnen toepassen.” ● 10 Fluids Processing | nr. 2 | april 2019 Fluids Processing | nr. 2 | april 2019 11 BIOREACTOREN | Els van den Brink | Fotografie: FOODnote Voor het fermenteren van de schimmelcultures gebruikt BioscienZ de BIOSTAT Cplus bioreactor van Sartorius, hier bediend door Ap de Haan, operational manager. Het begon allemaal een paar jaar geleden met een bezoek van De Vegetarische Slager, vertelt Wim de Laat, directeur van BioscienZ in Breda. Na jarenlang bij grote bedrijven zoals Gist-Brocades, DSM en Nedalco microbiële processen te hebben ontwikkeld, was De Laat in 2010 voor zichzelf begonnen, eerst als adviseur en in 2014 met een laboratorium voor contractonderzoek. De Laat had zich vooral gespecialiseerd in het ontwikkelen van processen op basis van schimmels. Hij verklaart: “De meeste mensen werken liever met gist of E. coli-bacteriën. Schimmels zijn namelijk viskeus en meercellig, vormen draden en zijn moeilijker om te kweken. Maar het voordeel van schimmels is dat het super-eiwitproducenten zijn. Terwijl je met gist hooguit een productie haalt van tien gram eiwit per liter, kom je met schimmels uit op honderd gram per liter.” VLEESVERVANGERS De Vegetarische Slager vroeg hem waarom hij geen schimmels ging ontwikkelen voor voeding en daarvoor subsidie aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “Dat is inderdaad gelukt, zowel voor het ontwikkelen van het basisingrediënt voor vleesvervangers als voor het maken van het kippeneiwit ovalbumine”, vertelt De Laat enthousiast. De afgelopen anderhalf jaar is hij druk bezig geweest met deze projecten. Het contractonderzoek binnen zijn bedrijf is hierdoor een beetje naar de achtergrond verschoven. Hij heeft ondertussen een geschikte schimmel ontwikkeld die kan dienen als vleesvervanger en gekweekt kan worden op basis van aardappels. “Voor een vleesvervanger heeft een schimmel als voordeel dat het een goede structuur heeft. Hierdoor is het na samenpersen makkelijker te structureren dan andere eiwitrijke micro-organismen”, zegt De Laat. Zijn medewerkers kunnen ondertussen de schimmel produceren op een schaal van vijftien liter. Binnenkort is het de bedoeling om het proces verder op te schalen, zodat ze monsters kunnen leveren van twintig kilogram. Er staat al een 150 litervat klaar, dat aan een van de fermentoren gekoppeld moet worden. “Hierin komt de voeding voor de schimmels, waarmee we de fermentor continu kunnen verversen”, legt De Laat uit. Op zijn bureau liggen zelfs al plannen klaar voor de bouw van een fabriek die jaarlijks 5.000 ton eiwitBioscienZ ontwikkelt productieproces voor vleesvervangers ‘Simpele en relatief goedkope technologie die je ook prima in Afrika zou kunnen toepassen’ Wim de Laat, algemeen directeur van BioscienZ toont de met schimmels geproduceerde eiwitrijke grondstof voor vleesvervangers, nadat deze is geperst om te ontwateren. rijke schimmels kan produceren. Maar daarvoor is eerst nog een Novel Food-goedkeuring nodig KIPPENEIWIT Om een complete vleesvervanger te kunnen produceren, is niet alleen een eiwitrijke schimmel nodig, maar ook een klein beetje van het kippeneiwit ovalbumine als bindmiddel. De Laat besloot om te onderzoeken of hij dit eiwit ook kan produceren op basis van schimmels. Dat zou niet alleen duurzamer en diervriendelijker zijn, maar ook een stuk efficiënter, vertelt hij. De vleesvervanger Dit artikel is afkomstig uit Fluids Processing www.fluidsprocessing.nl © ProcesMedia
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel