FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

ARTIKEL
Oppervlaktemodificatie stopt algen- en kristalgroei op membranen
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Oppervlaktemodificatie stopt algen- en kristalgroei op membranen

Onderzoekers van de Fraunhofer Institute bij de afdeling voor Microstructure of Materials and Systems IMWS in Halle (Saale) hebben een milieuvriendelijke methode ontwikkeld om membranen in de waterzuivering te beschermen tegen algen- en kristalgroei.
Het project ‘Innovative Membrane Spacer’ is erop gericht de zuiveringsmodules voor de verwerking van brak water en zout zeewater te optimaliseren. Afstandhouders in membranen dienen als kanalen voor de doorstroming van het water, maar zijn gevoelig voor ophoping van oploste deeltjes, zoutkristallen en micro-organismen. Deze biologische vervuiling blokkeert de doorvoer, waardoor membranen minder gaan presteren en uiteindelijk de geest geven.

Gerelateerde expertise

34 Fluids Processing | nr. 6 | december 2018 Fluids Processing | nr. 6 | december 2018 35 Onderzoekers van de Fraunhofer Institute bij de afdeling voor Microstructure of Materials and Systems IMWS in Halle (Saale) hebben een milieuvriendelijke methode ontwikkeld om membranen in de waterzuivering te beschermen tegen algen- en kristalgroei. Het project ‘Innovative Membrane Spacer’ is erop gericht de zuiveringsmodules voor de verwerking van brak water en zout zeewater te optimaliseren. Afstandhouders in membranen dienen als kanalen voor de doorstroming van het water, maar zijn gevoelig voor ophoping van oploste deeltjes, zoutkristallen en micro-organismen. Deze biologische vervuiling blokkeert de doorvoer, waardoor membranen minder gaan presteren en uiteindelijk de geest geven. De Fraunhofer-onderzoekers hebben een hydrogel ontwikkeld die op het oppervlak van de afstandshouders wordt aangebracht en aangroei van ongewenste bestanddelen voorkomt. In het kort komt de werking erop neer dat de meerlaagse structuur tot potentiaalverschillen leidt tussen het metaal en het water. Hierdoor loopt er een stroom in de orde van milliampères van het metaal naar de buitenste laag van de coating. Deze fungeert als anode waar zich zuurstof vormt. Hierdoor daalt de pH. Na enige tijd keer de pool om en gaat de buitenzijde juist waterstof produceren, waardoor de zuurgraad stijgt. Microorganismen ondervinden hierdoor stress en zetten zich niet af. Ook voor de vorming van zouten is de afwisseling van zure en meer basische condities niet gunstig. Gebleken is dat de membranen met deze technologie veel minder aankoeken, minder beschadigen, minder onderhoud vergen en minder energie verbruiken. Dat het proces in de praktijk werkt, wordt getest bij onderzoekspartner en chemieconcern Lanxess. De nieuwe coating gaat hier binnen het industriële proces toegepast en geëvalueerd worden. De vervuiling van metaaloppervlakken door groei van micro-organismen wordt nu vaak aangepakt met speciale verven, waarin bijvoorbeeld biocides of bepaalde pigmenten zitten. Die zijn echter schadelijk voor het milieu. De nieuwe ontwikkelde gel is volstrekt onschadelijk voor aquatisch leven. (Foto: Fraunhofer IMWS, Halle (Saale)). ● OPPERVLAKTEMODIFICATIE STOPT ALGEN- EN KRISTALGROEI OP MEMBRANEN Dit artikel is afkomstig uit Fluids Processing www.fluidsprocessing.nl © ProcesMedia
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel