FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

ARTIKEL
Verbrandingssysteem gasturbine warmtekrachtcentrale aangepast Schonere stoom door Dolesto
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Verbrandingssysteem gasturbine warmtekrachtcentrale aangepast

Schonere stoom door Dolesto

Sinds kort wordt er schonere stoom geleverd door de warmtekrachtcentrale van AkzoNobel/Delesto in Delfzijl. De centrale voorziet de grootste chemieketen in NoordNederland, het Chemie Park Delfzijl, van stoom (>350 ton stoom/uur) en elektriciteit (>90 MWatt). De gecombineerde opwekking draagt bij aan een flinke aardgasbesparing en reductie van CO2 -uitstoot.

Met een recente investering heeft Delesto een schonere, goedkopere en stabielere stoomvoorziening gerealiseerd. “Wij doen geen uitspraken over de hoogte van de investering,” zegt een woordvoerder. “Het is een aanpassing van de bestaande verbrandingseenheid.”

Gerelateerde expertise

ENERGIEVOORZIENING Jelle Vaartjes Verbrandingssysteem gasturbine warmtekrachtcentrale aangepast Schonere stoom Sinds kort wordt er schonere stoom geleverd door de warmtekrachtcentrale van AkzoNobel/Delesto in Delfzijl. De centrale voorziet de grootste chemieketen in NoordNederland, het Chemie Park Delfzijl, van stoom (>350 ton stoom/uur) en elektriciteit (>90 MWatt). De gecombineerde opwekking draagt bij aan een flinke aardgasbesparing en reductie van CO2 -uitstoot. Met een recente investering heeft Delesto een schonere, goedkopere en stabielere stoomvoorziening gerealiseerd. “Wij doen geen uitspraken over de hoogte van de investering,” zegt een woordvoerder. “Het is een aanpassing van de bestaande verbrandingseenheid.” Bijkomend voordeel is dat met de nieuwe ontwikkeling de warmtekrachtcentrale van AkzoNobel beter kan schakelen op het moment dat de aanvoer van stoom van derden fluctueert en de vraag naar stoom hoger is dan het aanbod. De woordvoerder: “Voorheen, toen Delesto nog volledig in bedrijf was, regelde de warmtekrachtcentrale dat zelf. Met het sluiten van een deel van de installatie is de afhankelijkheid van stoom door derden veel groter geworden. Met de vernieuwde unit kan er sneller worden bijgeschakeld.” De warmtekrachtcentrale van AkzoNobel/Delesto in Delfzijl. 59 ven de vlamtemperatuur én de uitstoot lager.” Door de schone verbrandingstechnologie verdient Delesto de investering binnen twee jaar terug. De warmtekrachtcentrale kan hiermee de komende jaren weer vooruit. Is hiermee ook minder onderhoud nodig? “Nee, er zijn geen wijzigingen in onderhoudsregime of -kosten.” ■ Vervangen Kern van de klus was het vervangen van het verbrandingssysteem van één van de gasturbines. Het betroffen technische- en onderhoudswerkzaamheden die plaatsvonden tijdens de laatste, grote onderhoudsstop. Zeven weken verder brengt Delesto, dankzij nieuwe technologie, het aardgasverbruik van de turbine met meer dan 5 procent terug. De uitstoot van schadelijke stoffen is bovendien verminderd. Daarnaast voldoet Delesto aan EU-wetgeving. De woordvoerder: “Het betreft regelgeving inzake de uitstoot van CO2 en NOx. Bij het verbranden van aardgas worden stoom en elektriciteit opgewekt en komen CO2 en stikstofoxiden (NOx) vrij. Delesto beperkt die uitstoot door bij de verbranding stoom te injecteren in de verbrandingskamers van de gasturbine. Daardoor blijdoor Dolesto Met de vervanging van het verbrandingssysteem van een van de gasturbines is Delesto nu minder afhankelijk van stoomlevering van derden. Fluids Processing Benelux www.fluidsprocessing.nl © Vezor Media Fluids Processing Nr. 4 - september 2016
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel