Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Fluids Processing 2019-6 09-12-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2019-6
Energietransitie: Pilotinstallatie power-to-gas; Infographic: Groene waterstofproductie en opslag; R&D: Lignineconversie naar chemische bouwstenen; Inline analyse: Viscometer verhoogt productie; Veiligheid: Ter plekke leren van best practices; Pompen: Super-reinigbare zijkanaalwaaierpomp; Meet- en regeltechniek: Sensoren en schakelaars voor de foodindustrie

Verschenen: 09-12-2019
Hystock: Eerste Nederlandse Power-to-Gas pilotinstallatie Schone energie opslaan als groene waterstof
Hystock: Eerste Nederlandse Power-to-Gas pilotinstallatie
Schone energie opslaan als groene waterstof Waterstof kan grootschalig, betrouwbaar en betaalbaar worden getransporteerd. Dat maakt het aantrekkelijk als schone energiedrager. Afgelopen zomer opende koning Willem-Alexander de eerste Nederlandse power-to-gas faciliteit met een capaciteit van 1 Megawatt. Grote hoeveelheden elektriciteit zijn moeilijk op te slaan, maar waterstof is een energiedrager waarbij opslag in principe geen probleem is. Het omzetten van stroom naar waterstof is dus een manier om duurzame wind- en zonne-energie op te vangen. Of het ook dé manier is, zal nog moeten blijken.
pagina 8
Pilot: groene waterstofproductie en opslag Energietransitie
Pilot: groene waterstofproductie en opslag
Energietransitie Op de aarden wallen op de locatie Zuidwending in Veendam zijn circa 5.000 zonnepanelen geïnstalleerd. In combinatie met de windenergie leveren deze gezamenlijk 2,4 MW per dag. Daarvan is 1,4 MW bestemd voor het verduurzamen van de eigen energievoorziening van de installatie. De resterende 1 MW wordt gebruikt om ervaring op te doen met het omzetten van stroom naar waterstof. Elektrolyse volgens 2H2O + O2 → 2H2 + 2O2 levert uit 1MW zo’n 400 kg waterstof. Op het terrein in Veendam staan daarvoor drie zeecontainers. In de eerste wordt de stroom op de juiste spanning gebracht voor de conversie, in de tweede vindt de elektrolyse zelf plaats en in de derde wordt de waterstof op de juiste druk gebracht voor het transport naar bijvoorbeeld een tankstation of een fabriek.
pagina 12
Lignineconversieroutes naar chemische bouwstenen Van houtafval naar asfalt, lijm en plastics
Lignineconversieroutes naar chemische bouwstenen
Van houtafval naar asfalt, lijm en plastics Lignine is nu nog een reststroom uit de papier- en de bio-ethanolfabriek, die louter als brandstof wordt benut. Maar er wordt gewerkt aan hoogwaardigere toepassingen, zoals bouwstenen voor nieuwe chemicaliën en kunststoffen. Met zuren, zouten en katalysatoren wordt de houtstof tot een gezonde businesscase gekraakt. In de papiersector vielen ze zo’n vijf jaar terug van hun stoel. Een ‘game changer’ noemde belangenorganisatie Cepi van de Europese papierindustrie de toepassing van bijzondere oplosmiddelen door onderzoekers van de TU Eindhoven. Het gaat om ‘Deep Eutectic Solvents’, tien jaar eerder ontdekt op de universiteit van Leicester. Tijdens een onderzoek om op kamertemperatuur vloeibare elektrolyten voor batterijen te maken, werden mengsels van oplosmiddelen met een hoog smeltpunt (ver boven 100 °C) ingezet, die al vloeibaar werden op 12 °C, een enorme temperatuurval. Het laagste smeltpunt heet ‘eutecticum’, vandaar de naam Deep Eutectic Solvents, kortweg DES. Op basis van de ontdekking probeerde de onderzoeksgroep Scheidingstechnologie in Eindhoven zo’n 600 oplosmiddelen uit, op zoek naar geschikte mengsels in de juiste verhoudingen. Geëxperimenteerd werd met combinaties van natuurlijke organische zuren (appelzuur en melkzuur) en natuurlijke zouten, suikers en aminozuren. Vanwege de samenstelling van de DES’en kwam biomassa in beeld.
pagina 14
Viscometer verhoogt productie Inline analyse
Viscometer verhoogt productie
Inline analyse Smaakstoffenproducent Nactis Benelux controleert de vloeibaarheid van pasta’s in zijn productieproces sinds kort met een inline viscositeitsmeter. Operations director Didier Janssens de Varebeke legt uit waarom deze meter productieverhogend werkt. Nactis Benelux is een van de vier productiebedrijven van het Franse concern Nactis Flavours. Het bedrijf in Schoten, vlakbij Antwerpen, produceert smaakstoffen voor voedingsproducten. Het gaat om gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (HVP), thermal process flavours (TPF) en droge mengsels. Bij de eerste twee groepen producten ontstaan pasta’s als tussenproduct, die vervolgens worden gedroogd en verder verwerkt in andere productieafdelingen.
pagina 18
Op locatie leren van best practices Eerste bijeenkomst Chemie on Tour
Op locatie leren van best practices
Eerste bijeenkomst Chemie on Tour De eerste ‘Chemie on Tour’ bijeenkomst vond plaats op 2 oktober 2019 bij chemieconcern SACHEM in Zaltbommel. Doel van de tours is het op locatie leren van best practices in de chemische keten. Chemie on Tour is een initiatief vanuit de chemische branche, waarbij het op locatie opdoen van kennis in zowel theorie als praktijk centraal staat. Er zijn binnen de chemische keten namelijk genoeg best practices om van te leren, maar uitwisseling van deze kennis vindt vaak niet plaats, onder andere door overvolle agenda’s. “Zonde”, zegt Luciën Govaert, directeur bij VNCW (branchevereniging voor de chemische logistiek) en gastheer van de eerste Tour. “Juist het leren van elkaars ervaringen biedt mogelijkheden voor innovatie en verbetering van processen. Wij hopen met deze tours hier een bijdrage aan te kunnen leveren”. Elke tour bestaat uit een bedrijfsbezoek met een aantal presentaties rond een thema en het op locatie bekijken van een best practice. Centraal thema van de eerste tour was ‘Cultuur, leiderschap en het toepassen van BBT’s’.
pagina 20
Nieuw contractlab voor emissiemetingen binnenshuis
Nieuw contractlab voor emissiemetingen binnenshuis
Het team achter Servaco Product Testing poseert in het eerder in 2019 geopende laboratorium in het Belgische Wetteren. De divisie van het milieulaboratorium Servaco is ontstaan uit een samenwerking tussen VITO en de Servaco Groep. Het nieuwe bedrijf richt zich op de opkomende markt van de productemissietests met als focus het meten van de invloed van een breed scala aan (consumenten)producten en materialen op de luchtkwaliteit binnenshuis. Te denken valt aan schadelijke stoffen die kunnen vrijkomen uit huishoudelijke apparatuur, bouw- en interieurmaterialen, tot meubels en geurkaarsen aan toe. Producenten zijn gehouden aan nationale en Europese richtwaarden voor vluchtige, organische koolwaterstoffen (VOC’s) en moeten hard kunnen maken dat ze onder bepaalde grenswaarden blijven.
pagina 22
Super-reinigbare zijkanaalwaaierpomp Pompen
Super-reinigbare zijkanaalwaaierpomp
Pompen Packo Pumps heeft zijn assortiment pompen uitgebreid met de MSCP, een zeer goed reinigbare zijkanaalwaaierpomp. De pomp is met name bedoeld voor schuimende of viskeuze vloeistoffen, waar een klassieke centrifugaalpomp het soms lastig heeft. Bepaalde schuimende of viskeuze producten zijn soms moeilijk te verpompen met een klassieke centrifugaalpomp. Hier biedt een zijkanaalpomp uitkomst. De pomp die Packo aan zijn assortiment heeft toegevoegd, is bovendien uitstekend reinigbaar. Daar is al bij het ontwerp extra op gelet.
pagina 33
Druksensoren en niveauschakelaars voor de foodindustrie Meet- en regeltechniek
Druksensoren en niveauschakelaars voor de foodindustrie
Meet- en regeltechniek VEGA breidt zijn assortiment uit met een nieuwe serie compacte druksensoren en niveauschakelaars voor de voedingsindustrie. Bij de productie van levensmiddelen telt hygiëne zwaar. Bepalend zijn zowel de veiligheid als de efficiëntie waarmee foutloos kan worden geproduceerd, afgevuld, ingedampt of CIP-gereinigd. Fabrikanten moeten daarvoor volledig kunnen vertrouwen op de meettechniek. Vega levert zulke betrouwbare niveau- en druksensoren met een lange levensduur. De sensoren zijn volgens de leverancier robuust, veelzijdig en eenvoudig in het gebruik.
pagina 35
Wat heeft WoTS 2020 in petto? Beurs
Wat heeft WoTS 2020 in petto?
Beurs WoTS 2020 zal volgend jaar plaatsvinden van 29 september tot 2 oktober in de jaarbeurs in Utrecht. Adjunct-directeur beurzen & events Linda Bos en senior projectmanager Tim Middeldorp bij FHI blikken vooruit op wat deze editie voor Industrial Processing te bieden heeft.
pagina 38
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren