Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Fluids Processing 2018-6 04-12-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2018-6
Energietransitie: Waterstofrotonde model voor duurzaamheidsdenken; Beurs: Augmented Reality breekt door tijdens IP; Meet- en regeltechniek: Innovatieprijs naar zelfkalibrerende temperatuuropnemer; Infographic: Conventionele versus Ultradiepe Geothermie; Bestseller: Afrekenen met contaminatie in perslucht; Bestseller: Reinigen zonder procesonderbreking; Opleiding: Plant of the future loodst procesindustrie digitale tijdperk in

Verschenen: 04-12-2018
Waterstofrotonde model voor duurzaamheidsdenken Energietransitie, Wouter Oude Groothuis
Waterstofrotonde model voor duurzaamheidsdenken
Energietransitie, Wouter Oude Groothuis Dow Benelux Terneuzen heeft waterstof over als bijproduct, terwijl ‘de overburen’ – kunstmestfabrikant Yara (Sluiskil) en broomproducent ICL-IP (Terneuzen) – waterstof nodig hebben voor hun eindproducten. Een deal ligt voor de hand. De waterstofrotonde als schoolvoorbeeld van industriële symbiose. Tot nu toe moesten Yara en ICL-IP de waterstof die ze nodig hebben voor hun productie zelf produceren en/of inkopen, maar de deal met Dow maakt dat deels overbodig. “Het idee van de waterstofuitwisseling bestond eigenlijk al jaren”, zegt Laurens Meijering, Projectmanager Smart Delta Resources. SDR is de ‘grondlegger’ van het project (zie kader). “Naar aanleiding van een brede inventarisatie onder SDR-bedrijven in de periode 2014-2015 hebben we vraag en aanbod inzichtelijk gemaakt. Het unieke van de Delta-regio is dat waterstof energetisch optimaal wordt ingezet als chemische bouwsteen en niet als – energetisch minder gunstige – brandstof.”
pagina 10
Augmented reality breekt door tijdens IP Terugblik WoTS 2018, World of Industrial Processing
Augmented reality breekt door tijdens IP
Terugblik WoTS 2018, World of Industrial Processing Tijdens WoTS 2018 ging op de World of Industrial Processing de Hartongtrofee naar een leverancier in de natteprocesindustrie. Qua innovatie sprongen innovaties op het gebied van Augmented Reality in het oog. Een fototerugblik op de hoogtepunten. Hoewel de bezoekersaantallen tijdens WoTS 2018 hoger waren dan twee jaar geleden, wist de World van Industrial Processing niet echt van de drukte te profiteren. Waar het in de aanpalende hal van Industriële Automatisering soms over de hoofden lopen was, waren de gangpaden op IP betrekkelijk rustig. Na 14:00 was het ronduit stil.
pagina 14
Innovatieprijs naar zelfkalibre rende temperatuuropnemer Endress+Hauser wint TechAward tijdens WoTS
Innovatieprijs naar zelfkalibre rende temperatuuropnemer
Endress+Hauser wint TechAward tijdens WoTS De TechAward voor de World of Automation – Motion & Drives tijdens WoTS 2018 ging naar de iTHERM TrustSens van Endress+Hauser. Deze compacte temperatuuropnemer voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie kan volledig automatisch en zelfstandig in-line kalibreren en is ontworpen voor hygiënische en aseptische toepassingen. Bij de iTHERM Trustsens is er een referentiestandaard in de temperatuurmeter ingebouwd. Daarmee is het voor het eerst mogelijk geworden om de veel gebruikte Pt100-weerstandsmeter, die in de tijd wat aan precisie inboet, tijdens het proces volautomatisch te kalibreren.
pagina 18
Geometrie: Conventioneel en ultra-diep Pompen en warmtewisselaars Witteveen+Bos
Geometrie: Conventioneel en ultra-diep
Pompen en warmtewisselaars Witteveen+Bos Geothermie of aardwarmte is een duurzame energiebron die gebruikt maakt van de van nature aanwezige warmte in de aarde. In de Nederlandse ondergrond stijgt de temperatuur met ongeveer 30 °C per kilometer. Deze warmte kan worden gewonnen uit water dat is opgewarmd in een diepgelegen, doorlatende gesteentelaag Een geothermie-installatie bestaat uit een productieput, waar het warme water wordt gewonnen en een injectieput waar het afgekoelde water terug de aarde in wordt geïnjecteerd. Het warme water stroomt niet vanzelf helemaal tot aan het oppervlak en wordt daarom opgepompt door een elektrische onderwaterpomp die op diepte in de put is geïnstalleerd. Bovengronds wordt de warmte van het geothermische water via een warmtewisselaar overgedragen aan het warmtenetwerk van de gebruiker. Het afgekoelde water wordt onder druk terug de aarde in geïnjecteerd via de injectieput. Op diepte warmt het afgekoelde water langzaam weer op en verplaatst het zich door ondergrondse stromingen naar de productiekant. Om corrosie en scaling te voorkomen worden beneden in de productieput via een inhibitorlijn inhibitoren geïnjecteerd op ppm-niveau.
pagina 20
Fluids  Processing World Internationaal Scott Hentzepeter
Fluids Processing World
Internationaal Scott Hentzepeter Bayport, Tx, Verenigde Staten Mega polyethyleeninstallatie Bayport Polymers – de 50/50 joint venture van Total en Novealis Holdings – investeert in een extra polyethyleeninstallatie op zijn fabrieksterrein in Texas. De plant zal met een productie van 625.000 ton polyethyleen per jaar de jaarlijkse polyethyleenproductie ruim verdubbelen tot 1,1 miljoen ton. Het ontwerp, de inkoop en bouw van de installatie werden gegund aan McDermott. De installatie moet in 2021 operationeel zijn en zal gaan draaien op ethaan. Bayport bouwt daarvoor een aparte stoomkraker met een capaciteit van 1 miljoen ton per jaar. Bron: Total ●
pagina 22
Afrekenen met contaminatie in perslucht Bestseller Erik te Roller
Afrekenen met contaminatie in perslucht
Bestseller Erik te Roller Voedingsproducten bevatten om gezondheidsredenen steeds minder suiker, zout en conserveringsmiddelen. Om ze toch lang houdbaar te maken, mogen ze vrijwel geen bacteriën of schimmels meer bevatten. Ook stofdeeltjes of olieverontreinigingen zijn taboe. Beko Technologies heeft daarom een technologie ontwikkeld die volkomen schone perslucht kan leveren. De houdbaarheid van producten verlengen door schoon te werken stelt uiteraard zeer hoge eisen aan de hygiëne en procesomstandigheden. “Zelfs bij gebruik van een olievrije compressor en filters is de perslucht niet altijd helemaal schoon”, zegt Jan Slatman, Global Accounts en OEM Manager bij Beko.
pagina 24
Reinigen zonder procesonderbreking Druktransmitter geïntegreerd in kogelafsluiter
Reinigen zonder procesonderbreking
Druktransmitter geïntegreerd in kogelafsluiter Een buitenlandse papierfabrikant vroeg Klay Instruments om een druktransmitter die kan worden gereinigd zonder procesonderbreking. De producent van procesinstrumentatie ontwikkelde daarom een druktransmitter met frontmembraan geïntegreerd in een kogelafsluiter. In de papier- en afvalwaterindustrie is sprake van ‘verstoppende media’. Voor die omstandigheden worden druktransmitters bij voorkeur uitgerust met een frontmembraan. Daarnaast geldt dat de transmitters gemakkelijk uitneembaar moeten zijn voor zowel reiniging als kalibratie. Klay Instruments in Dwingeloo levert een serie druktransmitters die aan deze voorwaarden voldoen.
pagina 29
Plant of the future loodst procesindustrie digitale tijdperk in Future-proof personeel
Plant of the future loodst procesindustrie digitale tijdperk in
Future-proof personeel Voor het stimuleren van digitale, technologische innovaties in de procesindustrie en het future-proof maken van het personeel is publieke en private samenwerking noodzaak. Een masterclass Plant of the Future helpt het bedrijfsleven bij het maken van de juiste keuzes. In juni 2018 organiseerden Emerson en STC Group de masterclass ‘Plant of the Future; Slimme fabrieken en de nieuwe rol van de medewerkers en managers’. Topics die middag waren onder meer het klaarstomen van de ‘workforce of the future’, het dichten van de kenniskloof tussen de werknemers van nu en straks, en het stimuleren van technologische innovaties. Ook was er aandacht voor de Oefenfabriek in Brielle, geënt op zo realistisch mogelijk praktijkonderwijs (zie kader).
pagina 30
Oppervlaktemodificatie stopt algen- en kristalgroei op membranen
Oppervlaktemodificatie stopt algen- en kristalgroei op membranen
Onderzoekers van de Fraunhofer Institute bij de afdeling voor Microstructure of Materials and Systems IMWS in Halle (Saale) hebben een milieuvriendelijke methode ontwikkeld om membranen in de waterzuivering te beschermen tegen algen- en kristalgroei. Het project ‘Innovative Membrane Spacer’ is erop gericht de zuiveringsmodules voor de verwerking van brak water en zout zeewater te optimaliseren. Afstandhouders in membranen dienen als kanalen voor de doorstroming van het water, maar zijn gevoelig voor ophoping van oploste deeltjes, zoutkristallen en micro-organismen. Deze biologische vervuiling blokkeert de doorvoer, waardoor membranen minder gaan presteren en uiteindelijk de geest geven.
pagina 34
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren