NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Fluids Processing 2018-5 12-10-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2018-5
Procestechnologie: Chemie uit houtsnippers; Infographic: Vortextechnologie voor het beheersen en recyclen van koelwater zonder chemicaliŽn; Cobotics Ė samenwerking mens en machine Ė is de toekomst; Autokalibratie zorgt voor altijd juiste pH-meting; Energietransitie: Procesindustrie aan de stekker

Verschenen: 12-10-2018
Pompen of verzuipen Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Pompen of verzuipen
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Energiebesparing is van alle tijden. Waar schaarste is of dreigt, wordt bespaard, zeker als er kosten mee gemoeid zijn. Een waskaars of olielampje ging voor de komst van de elektriciteit alleen aan als het stikdonker was en zo snel mogelijk uit: bijenwas en olijfolie waren kostbaar. Goedkope energie kwam er in overvloed met de ontdekking van fossiele brandstoffen. Het gebruik nam enorm toe, maar er werd nog steeds op de centen gelet. Kachels gingen ís nachts uit of op de waakvlam. Zelfs in deze tijd van energieovervloed worden de meeste kinderen nog steeds geleerd om ramen en deuren dicht te houden als het koud is, een trui aan te doen in plaats van de verwarming hoger te zetten en het licht uit te doen als je als laatste een ruimte verlaat.
pagina 3
Afvalhout verwerken tot industriŽle suikers en lignine Proeffabriek bioraffinage in Delfzijl
Afvalhout verwerken tot industriŽle suikers en lignine
Proeffabriek bioraffinage in Delfzijl In Delfzijl nam Avantium in juli zijn pilot-bioraffinaderij in bedrijf. De proeffabriek gaat de DAWN-technologie gebruiken om afvalhout uit de bossen van Staatsbosbeheer te verwerken tot industriŽle suikers en lignine. De technologie nader belicht. De pilot-bioraffinaderij in de oude brandweerkazerne op de site van AkzoNobel in Delfzijl bestaat uit negen skids op een twee verdiepingen tellend bordessenwerk. Het samenstel van kolommen, fixed-bed reactoren en ondersteunende apparatuur en leidingwerk is gebouwd door Zeton in Enschede. In de proeffabriek past Avantium het bijna honderd jaar oude Bergius-proces toe. In de jaren dertig van de vorige eeuw stonden in Duitsland en Rusland commerciŽle fabrieken om met dit procedť glucose uit hout te halen.
pagina 10
Proces- en koelwater beheersen en recyclen zonder chemicaliŽn Zonder kalkaanslag, corrosie en Legionella-problemen
Proces- en koelwater beheersen en recyclen zonder chemicaliŽn
Zonder kalkaanslag, corrosie en Legionella-problemen In koelwatersystemen verdampt veel water. Dit veroorzaakt kalkaanslag, corrosie en Legionella-problemen. Traditioneel worden chemicaliŽn gebruikt om deze problemen onder controle te houden. De IVG-C (Industrial Vortex GeneratorCirculation) CoolWater technologie van Pathema is een totaaloplossing om proces- en koelwater volledig zonder chemicaliŽn te beheersen en te recyclen. De innovatie van Pathema combineert diverse technieken om een koeltoren of verdampingscondensor op watergebied duurzaam te exploiteren. Het is een plug & play-systeem dat een nieuwe standaard van duurzaamheid stelt voor een water- en energiezuinige koelwaterbehandeling zonder chemicaliŽn.
pagina 12
Cobotics: zij-aan-zij met een robot werken The best of both worlds
Cobotics: zij-aan-zij met een robot werken
The best of both worlds Robots die werknemers niet vervangen, maar juist met hen samenwerken, dat is de toekomst voor industriŽle robotisering. TNO en de Universiteit Twente werken hard aan dit soort cobotics-oplossingen. Het gezamenlijke innovatiecentrum i-Botics zoekt bedrijven die de techniek in praktijk willen brengen. Robots zijn over het algemeen geschikt voor het uitvoeren van repetitieve processen met hoge volumes en snelheden. Ze zijn heel precies, maar ook rigide, dus niet in staat zich aan te passen aan veranderingen of onverwachte gebeurtenissen. Daarvoor blijven mensen essentieel. IndustriŽle robots zullen dus op de een of andere manier moeten samenwerken met de mens.
pagina 16
Altijd juiste pH-meting met zelfreinigende pH-sensor en autokalibratie Tijdsbesparing door autokalibratie
Altijd juiste pH-meting met zelfreinigende pH-sensor en autokalibratie
Tijdsbesparing door autokalibratie Het bepalen van de zuurgraad is een van de meeste voorkomende analyses in productieprocessen. De meting is snel en eenvoudig, maar de reiniging en kalibratie vreten tijd. De zelfreinigende en -kalibrerende sensor biedt uitkomst. De meerprijs is snel terugverdiend. De zuurgraad is een van de belangrijkste parameters voor de beheersing en kwaliteitscontrole van processen. Het is dus essentieel dat een pH-meter die waarde juist aangeeft. Probleem met pHmeters is dat ze gevoelig zijn voor vervuiling. Al na een paar uur kan reiniging noodzakelijk zijn, zeker bij zware procesomstandigheden. Reinigen en aansluitend kalibreren is tijdrovend en kostbaar. Het legt een beslag op onderhoudspersoneel, terwijl de productie stil staat. Zelfreinigende, zelfkalibrerende pH-meters bieden uitkomst. Ze verhogen de uptime van installaties, borgen de proceskwaliteit en voorkomen menselijke fouten. Endress+Hauser heeft hiervoor een technologie ontwikkeld.
pagina 20
Fluids Processing World Internationale ontwikkelingen in de fluids-branche
Fluids Processing World
Internationale ontwikkelingen in de fluids-branche Leverkusen, Duitsland FinanciŽle tegenvaller Bayer De winst per aandeel van chemieconcern Bayer valt dit jaar 6-7% lager uit dan verwacht. Dit maakte het chemieconcern onlangs bekend in een winstwaarschuwing. De chemiegigant lijdt onder de vertraagde overname van Monsanto, afgelopen juli. Het was de grootste overname in de Duitse bedrijfsgeschiedenis met een waarde van $63 miljard. De internationale kartelautoriteiten konden minder snel tot een goedkeurend besluit komen dan verwacht. Bovendien is Monsanto omstreden omdat het onkruidverdelgingsmiddel Roundup kanker zou veroorzaken. De mogelijk hieruit voortvloeiende schadeclaims in combinatie met het slechte imago van het bedrijf zetten de koersen wat onder druk.
pagina 22
Modernisering chloorproductie AkzoNobel Rotterdam Met computergestuurde algoritmes de productie afstemmen op het elektriciteitsaanbod
Modernisering chloorproductie AkzoNobel Rotterdam
Met computergestuurde algoritmes de productie afstemmen op het elektriciteitsaanbod AkzoNobel Specialty Chemicals gaat haar site in Rotterdam moderniseren ter versterking van het industriŽle cluster in de Botlek, waar op basis van chloor onder meer PVC, epoxyharsen en polyurethaan geproduceerd worden. In de pijplijn zit een investering voor de aanleg van een tweede, zelfstandige productielijn voor chloor en loog. Ook is de nieuwe Ďe-flexí-technologie in gebruik genomen. Hiermee kan AkzoNobel met computergestuurde algoritmes de productie automatisch afstemmen op het elektriciteitsaanbod. Zo zijn pieken en dalen in bijvoorbeeld de elektriciteitstoevoer uit windenergie beter op te vangen en worden energiekosten bespaard.
pagina 24
Elektrochemie: minder ver weg dan het lijkt Procesindustrie aan de stekker
Elektrochemie: minder ver weg dan het lijkt
Procesindustrie aan de stekker Voor de overgang van de gasgedreven procesindustrie naar een CO2-arme variant is elektrificatie belangrijk. Kansrijke businesscases lonken. Bedrijven ruiken aan elektrochemische processen. Ook voor toeleveranciers liggen er kansen. Maar er is nog veel nodig en het draait niet louter om technologie. Bert den Ouden van Berenschot dicht elektrochemie een hoge potentie toe. De managing director Energy houdt vinger aan de pols bij de verduurzaming van de procesindustrie in ons land. Zo werkte Den Ouden mee aan de Roadmap Chemie 2050 van brancheorganisatie VNCI. Vorig jaar voerde zijn team samen met energie-experts van andere bureaus een elektrificatiestudie uit voor TKI Energie en Industrie.
pagina 26
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren