NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Fluids Processing 2018-4 25-09-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2018-4
Voorbeschouwing WoTS / IP 2018, van 2-5 oktober in de Jaarbeurs Utrecht,; Nieuwe chemie zet in op procesintensificatie; Fotoverslag ACHEMA 2018; LNG alternatief voor Gronings gas; Infographic: Pilotmodel stoomexplosie-installatie voor het omzetten van lignocellulose uit biomassa naar industriële suikers en lignine.

Verschenen: 25-09-2018
SWOT-analyse van de WoTS Editorial FinnHentzepeter
SWOT-analyse van de WoTS
Editorial FinnHentzepeter De beurs Industrial Processing zal van 2 tot en met 5 oktober plaatsen onder de vlag van ‘World of Technology & Science’, kortweg WoTS. Daarbij hangt IP als ‘World of Industrial Processing’ als vijfde kleur onder de WoTS-vlag, naast de Worlds of Automation, Laboratory, Motion & Drives en Electronics. Hoe de nieuwe setting onder auspiciën van de Federatie van Technologiebranches (FHI) gaat uitpakken, is nu nog niet te zeggen, maar één ding staat vast: deze opzet heeft bezoekers meer dan ooit te bieden. Daarbij maakt de centrale plek van IP binnen de werelden het ook gemakkelijk om even te buurten. Zo heeft WoTS op automatiserings- en analysevlak veel te bieden. Vanuit Machevo hoorde ik al lovende woorden over de organisatie. In zijn column in de nieuwsbrief van augustus zegt Erik Slobben van J.M.E. Technische Handelsonderneming blij verrast te zijn door de goede samenwerking met FHI. ‘Laat ik het zo zeggen: “they make something happen”. FHI begeleidt de deelnemers uitstekend, luistert naar hun wensen en implementeert die, belegt bijeenkomsten waar je goed wordt geïnformeerd en maakt je beursdeelname op maat.’ Het exposantengedeelte lijkt in WoTS als een huis te staan, doe daar als bezoeker uw voordeel mee.
pagina 3
Industrial processing bundelt krachten met world of technology & science What’s new in 2018
Industrial processing bundelt krachten met world of technology & science
What’s new in 2018 Het is alweer het derde kwartaal van 2018. Dat betekent dat het bijna tijd is voor de beurzen World of Technology & Science (WoTS) en Industrial Processing (IP). Veel deelnemers zijn al maanden bezig met de editie van 2018. Het enthousiasme spatte eraf bij de besprekingen over de beursprojecten en seminars, zegt de beursorganisatie. De motivatie om er een gezamenlijk succes van te maken was groot. De verenigingen FEDA, Machevo & Bulk en FHI hebben de krachten gebundeld in een samenwerking rondom de beurzen World of Technology & Science en Industrial Processing 2018. Exposanten zijn in groepen bijeen gekomen om invulling te geven aan de beursthema’s:
pagina 10
Ontsluiten van plantenmateriaal met stoomexplosie Procesapparatuur Vincent Hentzepeter
Ontsluiten van plantenmateriaal met stoomexplosie
Procesapparatuur Vincent Hentzepeter De Bioprocess Pilot Facility (BPF) in Delft helpt bedrijven bij het opschalen van biobased processen van laboratorium- naar commerciële schaal. Tot de voorbehandelingsapparatuur behoort deze stoomexplosie-installatie van Autoclave (Suurmond bv) voor de omzetting van lignocellulose (cellulose, hemicellulose, lignine) uit biomassa in industriële suikers en lignine. Het betreft een pilotmodel. Een schredder of hamermolen vermaalt de biomassa en bepaalt de deeltjesgrootte. De biomassa wordt daarna op druk gebracht, verwarmd, en in contact gebracht met een zuur of base die in een bepaalde verhouding in de schroefreactor wordt gedoseerd bij een bepaalde temperatuur en verblijftijd. Deze drie parameters bepalen hoe extreem de voorbehandeling is. Is deze niet extreem genoeg, dan is de cellulose nog niet voldoende vrijgemaakt voor de enzymatische hydrolyse. Is deze juist te extreem, dan valt hemicellulose al uiteen in zijn afzonderlijke suikers, die dan verder reageren tot afvalproducten.
pagina 12
Nieuwe chemie zet in op procesintensificatie Interview met AkzoNobel-innovatiedirecteur Marco Waas
Nieuwe chemie zet in op procesintensificatie
Interview met AkzoNobel-innovatiedirecteur Marco Waas Specialty Chemicals van AkzoNobel werkt aan een waaier van vernieuwingen. Niet gehinderd door de bijna afgeronde verkoop aan een private investeerder zet het bedrijfsonderdeel zijn innovaties in groene chemie door De plek van het interview is precies de goede ambiance voor een gesprek over innovatie: het S/park in Deventer. Samen met de gemeente en provincie Overijssel neemt AkzoNobel deel in deze begin 2018 gestarte broedplaats voor open innovatie in chemie en technologie. Op deze locatie van AkzoNobel, waar tot voor kort nog peroxides werden gemaakt, kunnen start-ups nu nieuwe toepassingen en producten ontwikkelen en opschalen. Ook voor het bedrijf zelf is het S/park het kloppend hart van procestechnologische innovatie. Vanuit Deventer is de Expert Capability Group met zo’n honderd R&D-specialisten met uiteenlopende expertises op het gebied van Specialty Chemicals wereldwijd werkzaam. Naast nog eens 200 R&Dmensen die zich richten op innovatieprojecten voor specifieke business-units.
pagina 14
Fotoverslag achema 2018 Terugblik met hoogtepunten van ’s werelds grootste chemiebeurs
Fotoverslag achema 2018
Terugblik met hoogtepunten van ’s werelds grootste chemiebeurs ACHEMA 2018 toonde volop trends, ontwikkelingen en innovaties waar de natte procesindustrie zijn voordeel mee kan doen. Een fotoreportage met enkele hoogtepunten van deze driejaarlijkse beurs. Virtual en augmented reality is hot. Tijdens Achema konden bezoekers zelf uitproberen hoe deze technologie in de praktijk werkt. Realworld One, gespecialiseerd in de software achter VR en AR, organiseerde workshops om deze technologie uit te testen. Hoewel de mogelijkheden in theorie eindeloos zijn, kampt VR en AR in werkelijkheid nog met veel kinderziektes. Zo was het voor de gebruikers flink wennen om voorwerpen in de ruimte te manipuleren. Dit voelt nog niet erg natuurlijk aan. Daarbij liepen applicaties regelmatig vast of werden commando’s niet uitgevoerd.
pagina 18
Lng alternatief voor gronings gas Milieu en energie Wouter Oude Groothuis
Lng alternatief voor gronings gas
Milieu en energie Wouter Oude Groothuis Gevolg van het dichtdraaien van de Groninger gaskraan is dat de procesindustrie in Nederland en België te maken krijgt met stijgende energieprijzen. Immers, transport over grote afstanden kost nu eenmaal meer. Vloeibaar aardgas (LNG) biedt een deel van de oplossing. Nu de levering van Gronings aardgas aan de procesindustrie binnen vier jaar wordt stopgezet, dreigt er voor de industriële grootverbruikers een probleem. Aan aardgas geen gebrek; recent nog werd voor de kust van Qatar een gasveld ontdekt van ruim 70 miljard m2 . Het gasproductielandschap is volop in ontwikkeling, weet ook Patrick Deruytter, vicepresident voor de Noord Europese regio bij Emerson en betrokken bij de totstandkoming van de grootste LNG liquefaction terminal ter wereld in Qatar. “
pagina 22
Flowmeterkalibratie conform iso 17025
Flowmeterkalibratie conform iso 17025
Endress+Hauser in Naarden beschikt sinds vorig jaar over twee kalibratielaboratoria, waaronder deze geaccrediteerde installatie voor het kalibreren van flowmeters volgens de eisen van ISO 17025 (Accreditatie volgens scope K169). Elk meetinstrument wordt in het gebruik na verloop van tijd minder precies door slijtage, onvoldoende onderhoud, enzovoorts. Meetresultaten worden daardoor in de tijd minder nauwkeurig. Door te kalibreren kunnen meetafwijkingen geconstateerd worden. Na bijstelling (justeren) meet de flowmeter weer betrouwbaar tot de volgende controle, zoals vastgesteld in het kalibratie-interval. Een gekalibreerde flowmeter meet exact de juiste hoeveelheid grondstoffen af. Dit garandeert een juiste flowmeting. Dit is van belang voor het beheersen van de kwaliteit, het voorkomen van verspilling van grondstoffen en energie en het behalen van rendementsdoelstellingen. In gereguleerde procesomgevingen, zoals in de farmacie, zijn regelmatige en gedocumenteerde kalibraties verplicht volgens ISO 17025, maar ook elders zijn ze om bovengenoemde redenen van belang.
pagina 26
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren