NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Fluids Processing 2018-3 05-06-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2018-3
Pompen: Eerste diepe-geothermiecentrale in de Benelux; Waterchemie: Improved-project is proeftuin voor hergebruik proceswater; Maintenance Manager 2018 Maarten Habets voelt zich change manager

Verschenen: 05-06-2018
Deutsche Gründlichkeit Column Vincent Hentzepeter
Deutsche Gründlichkeit
Column Vincent Hentzepeter Bij beurzen gaat het in de marketing steeds minder om de bezoekersaantallen en steeds meer om de kwaliteit van de bezoekers. Die kwaliteit dat bent u. Coördinerend of leidinggevend op de werkvloer, medebepalend of -beslissend bij investeringen en uiteraard goed opgeleid. Dat soort bezoekers zien beursorganisaties en exposanten graag naar de stands, congressen en netwerkbijeenkomsten komen. Het percentage beslissers dat de beurs bezoekt, maakt de beurs tot een succes, niet de grote getallen. Liever kwaliteit dan kwantiteit, is het motto.
pagina 3
Het proces beheersen kan alleen bij voldoende meetpunten Een installatie kan zich zo binnen een jaar terugverdienen
Het proces beheersen kan alleen bij voldoende meetpunten
Een installatie kan zich zo binnen een jaar terugverdienen De ontwikkeling van batch- naar continuproductie vereist exactere controle van flowparameters. Met een pulsatievrije pomp, gekoppeld aan een intelligent sensornetwerk, worden kostbare additieven nauwkeurig gedoseerd en verspilling tegengegaan. “Als je weet wat je doet, kun je je proces verbeteren en enorme besparingen realiseren”, zegt Ferdie de Jonge, directeur bij Suurmond. “Een installatie kan zich zo binnen een jaar terugverdienen.”
pagina 10
Intelligent brandveiligheidscompar timent voor opslag en dosering van brandgevaarlijke vloeistoffen Brandveiligheidscompartiment specifiek geschikt voor een moeder-dochtertank
Intelligent brandveiligheidscompar timent voor opslag en dosering van brandgevaarlijke vloeistoffen
Brandveiligheidscompartiment specifiek geschikt voor een moeder-dochtertank Voor de opslag van (brand)gevaarlijke vloeistoffen heeft Denios een brandveiligheidscompartiment ontwikkeld dat specifiek geschikt is voor een moeder-dochtertank en doseeropstelling en dat continue toevoer van chemicaliën naar de fabriek garandeert. De opslagruimte voldoet aan de PGS15-richtlijn en is beproefd en geclassificeerd conform de betreffende Europese normen en classificatie-eisen. In het compartiment wordt op vloerniveau, boven een vloeistofdichte opvangbak, een permanente opstelling van rvsbuffertanks geplaatst met een inhoud van 1.250 liter. Op niveau 2 staan verplaatsbare IBC’s, deze zijn via een flexibele leiding verbonden met de vaste buffertanks en voeden deze. Als het vloeistofniveau van een buffertank onder de 250 liter komt, wordt de inhoud uit de IBC geleegd en krijgt de meldkamer een signaal dat er een 12 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2018 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2018 13 VEILIGHEID | Vincent Hentzepeter | Illustratie: Andries Hof nieuwe geplaatst moet worden. De lege IBC wordt door de heftruckchauffeur afgekoppeld en uitgenomen, de volle IBC geplaatst en aangesloten. Zo is de toevoer van chemicaliën naar de fabriek altijd verzekerd.
pagina 12
Zuiveren, monitoren en simuleren voor beter hergebruik proceswater Proeftuin voor circulair proceswater
Zuiveren, monitoren en simuleren voor beter hergebruik proceswater
Proeftuin voor circulair proceswater De IMPROVED-proeftuin moet de industrie meer grip geven op haar proceswater door de juiste zuiveringstechnieken en real-time inzicht in bacteriegroei in installaties aan te reiken. De verwachtingen zijn hoog. 14 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2018 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2018 15 WATERCHEMIE | Pieter van den Brand Om aardgas voor het productieproces te kraken, past Yara Sluiskil hogedrukstoom toe. De kunstmestproducent zet hiervoor jaarlijks zo’n 3,5 miljoen kuub demiwater in. Doordat het demiwater deels in het productieproces wordt gebruikt, bevat het condensaat stikstof. Zo veel mogelijk hergebruik van het condensaat en terugwinning van stikstof staan hoog op verlanglijstje. “We hebben in het verleden een biologische zuivering geprobeerd om het condensaat te zuiveren”, zegt HESQ Support Engineer Ewoud van den Brande, “maar dat leverde weinig op. De concentratie en het debiet van ons condensaat fluctueert nogal fors, wat zuivering moeilijk maakt.”
pagina 14
Preview Achema 2018 Bezoek ’s werelds grootst chemiebeurs, 11-15 juni, Frankfurt am Main
Preview Achema 2018
Bezoek ’s werelds grootst chemiebeurs, 11-15 juni, Frankfurt am Main Na drie jaar is het in juni weer tijd voor de ACHEMA, ’s werelds grootste vakbeurs voor chemische technologieën en processen. Met recht een mega-event dat de afgelopen twee edities ruim 165.000 bezoekers trok en zo’n 3.800 exposanten telde. De 32ste editie van Achema focust op de betekenis van biotechnologie voor de chemie, flexibeler produceren, en logistiek in de chemie en farmacie. Achema wordt steeds internationaler. Zo was tijdens de vorige Achema in 2015 al meer dan de helft van de stands van niet-Duitse origine; in 2012 waren Duitse bedrijven nog in de meerderheid. Die verschuiving zet dit jaar door. Twee dagen is minimaal nodig om een goed beeld te krijgen van het expositieaanbod. Gelukkig brengt de opdeling in ruim 10 tentoonstellingsgroepen enige structuur.
pagina 18
Eerste diepe-geothermiecentrale in de Benelux
Eerste diepe-geothermiecentrale in de Benelux
De Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO is in de herfst van 2017 op het voormalige Balmatt-terrein in Mol gestart met de bouw van de eerste diepegeothermiecentrale in de Benelux. De warmte die op grote diepte gewonnen wordt uit watervoerende lagen gaat gebouwen verwarmen en elektriciteit produceren. 20 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2018 Fluids Processing | nr. 3 | juni 2018 21 POMPEN EN WARMTEWISSELAARS | Mathias Vanheerentals | Fotografie: Marco Vellinga Uit boringen die VITO tussen september 2015 en augustus 2016 in de Kempense regio uitvoerde, waarbij twee putten van respectievelijk 3.610 en 4.341 meter geboord werden, bleek dat het debiet en de temperatuur van het aangetroffen ondergrondse water voldoende is om een deel van de Kempen te voorzien van duurzame warmte en elektriciteit. “Het water op die diepte heeft een temperatuur van 138°C”, zegt onderzoeksleider geothermie Ben Laenen van VITO. “Als het water de oppervlakte bereikt dan is het tussen de 126 à 128°C. En dat is genoeg om stroom uit diepe aardwarmte op te wekken, want daar heb je een minimale temperatuur van om en bij 125°C voor nodig.” Omdat die eerste twee testen in de lijn van de verwachtingen lagen werd in november 2017 met een derde proefboring gestart. Op een diepte van 4.200 meter wil VITO de 417 tot 354 miljoen jaar oude aardlagen van het Devoon onderzoeken op hun geothermisch potentieel. Volgens recente metingen heeft ook de Kolenkalklaag in de provincie Limburg al vanaf 2,9 kilometer diepte voldoende potentieel voor diepe geothermie. ZOUT WATER
pagina 20
Lekvrije én betaalbare magneetgedreven zijkanaalwaaierpomp
Lekvrije én betaalbare magneetgedreven zijkanaalwaaierpomp
Bedu Pompen heeft een goed zelfaanzuigende, lekvrije, magneetgedreven zijkanaalwaaierpomp ontwikkeld. De pomp is explosieveilig, betaalbaar en geschikt voor het verpompen van allerlei vloeistoffen binnen productielocaties. Het was Marco Breunissen zelf, directeur bij BEDU Pompen, die het idee van deze nieuwe pomp aan zijn ontwikkelingsteam voorlegde. Het is een vereenvoudigde versie van de bekende magneetgedreven serie zijkanaalwaaierpompen van M Pumps die al jaren in het assortiment zit. “Die zijn ontwikkeld voor het proces en hebben een veel ingewikkelder bouwvorm dan dit nieuwe model dat ontworpen is voor het laden en lossen van tankwagens. Deze pomp biedt de voordelen van het moedermodel, zoals een absoluut lekvrije koppeling, maar is qua design een stuk eenvoudiger.
pagina 29
Gents onderzoeksplatform en accelerator voor valorisatie van reststromen Circulaire Economie
Gents onderzoeksplatform en accelerator voor valorisatie van reststromen
Circulaire Economie Universiteit Gent gaat een fysiek onderkomen bouwen voor het onderzoeksplatform CAPTURE voor het hergebruik van grondstoffen. De focus ligt op CO2, afvalwater en plastics. Een van de lopende projecten is CAPRA; daarin wordt onderzocht hoe afgassen uit de staalindustrie omgezet kunnen worden in (hoogwaardige) chemicaliën. CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) werd opgericht in 2015 en is uitgegroeid tot een samenwerking tussen verschillende faculteiten van de Universiteit Gent. De clusterorganisatie brengt kennis, infrastructuur en stakeholders bijeen in ‘thematische pijplijnen’ om oplossingen te ontwikkelen voor het terugwinnen van grondstoffen en het bedenken en snel vermarkten van nieuwe toepassingen daarvan. CAPTURE stimuleert bedrijven met een grote ecologische voetafdruk om samen met academici te onderzoeken hoe afvalstoffen en bijproducten hergebruikt kunnen worden. “We beschouwen plastics, vervuild water en CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen en willen bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen,” zegt Elisabeth Delbeke, Science Policy Coordinator for Sustainable Chemistry van UGent. Het virtuele onderzoeksplatform krijgt nu ook een eigen, fysieke locatie.
pagina 30
Fluids processing world Internationaal
Fluids processing world
Internationaal Foodgigant Nestlé heeft bekend gemaakt dat het € 32 miljoen investeert in het moderniseren van zijn mega-ijsfabriek in het Canadese London. In de fabriek wordt ijs bereid voor de merken Häagen- Dazs, Parlour en Drumstick, bestemd voor de Canadese markt. De fabrieksuitbreiding volgt op een groeiende vraag naar ijs in Canada en is naar verwachting in 2019 gereed.
pagina 34
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren