FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

MAGAZINE

Fluids Processing 2018-1 20-02-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2018-1
Pumps & Valves Antwerpen op 21-22 maart, samen met de beurs Maintenance; Aqua Nederland en de Rioleringsvakdagen in Utrecht; De kosten van corrosie beperken; Expertvisie: algemene adaptatie van radartechnologie, zelfs in conservatieve markten; CO2 niet afvangen, maar reduceren; Koelen met CO2-hydraatslurry’s; Steeds meer grondstoffen uit afvalwater; Infographic: restwarmte terugwinnen met add-on warmtepomp.

Verschenen: 20-02-2018
Groene wind Column Vincent Hentzepeter
Groene wind
Column Vincent Hentzepeter Het is oppassen met conclusies trekken over de opwarming van de aarde vanuit je eigen achtertuin. Een bekende truc van klimaatsceptici om hun gelijk te halen. Dit jaar hebben ze in Amerika al weer een koude winter, vooral in het oosten. Prompt twittert Trump dat er niets aan de hand is. Oh nee? Pak de statistieken erbij en wat blijkt? De huidige koude winter in de VS kwam in de vorige eeuw nog eens in de 17 jaar voor, nu is de herhalingstijd 250 jaar! Wat vroeger niets bijzonders was, lijkt nu ineens bijzonder koud. Het KNMI concludeert in onderzoek dat koudeperiodes in de VS minder vaak voor komen en minder heftig worden. En hier? Het went, die bloeiende krokussen en narcissen in januari.
pagina 3
Innovatiestraat en In de schijnwerpers op Aqua Nederland  Aqua Nederland Vakbeurs lanceert in 2018 twee nieuwe initiatieven:
Innovatiestraat en In de schijnwerpers op Aqua Nederland
Aqua Nederland Vakbeurs lanceert in 2018 twee nieuwe initiatieven: Aqua Nederland Vakbeurs lanceert in 2018 twee nieuwe initiatieven: ‘Innovatiestraat’ en ‘In de schijnwerpers’. Beurspartner ENVAQUA gaat kennissessies verzorgen in samenwerking met Netherlands Water Partnership, Water Alliance en Innovatie Kenniscentrum Nederland. Aqua Nederland Vakbeurs wordt in 2018 opnieuw gecombineerd met RioleringsVakdagen. De Innovatiestraat op de beurs is een nieuw initiatief. Deelnemers kunnen hier hun bedrijf en innovatie(s) in watertechnologie aan het publiek tonen. Onder de deelnemers zijn Cirtec & KNN Cellulose met de Cellvation-installatie, die in 2017 de Aquatech Innovation Award won.
pagina 8
Verwacht: Pumps & Valves 2018 Synergie met Maintenance 2018 in Antwerp Expo
Verwacht: Pumps & Valves 2018
Synergie met Maintenance 2018 in Antwerp Expo De vakbeurs Pumps & Valves, die gelijktijdig met de beurs Maintenance op 21 en 22 maart plaatsvindt in Antwerpen, is het trefpunt voor industriële technici op het vlak van pompinstallaties en procestechnologie rond vloeistoffen en gassen.
Ook dit jaar verwacht beursorganisator Easyfairs weer zo’n 300 exposanten die hun expertise, producten en diensten tentoonstellen in de vier hallen van Antwerp Expo. Dit aantal geldt voor de beurzen Pumps & Valves en Maintenance samen. Sinds 2012 wordt Pumps & Valves parallel met Maintenance georganiseerd.
pagina 10
Kosten van corrosie beperken Corrosie, deel 1
Kosten van corrosie beperken
Corrosie, deel 1 Schade door corrosie vertegenwoordigt 3 tot 6% van het Bruto Nationaal Product (BNP), voor Nederland al gauw zo’n € 40 miljard(!). Ook in België zal dat in de tientallen miljarden lopen. Professor Herman Terryn doet met zijn team onderzoek naar corrosie. Dé oplossing heeft hij nog niet gevonden. Tips en tools heeft hij wel. Wie op zoek gaat naar corrosieverschijnselen hoeft nooit ver te zoeken: roest aan fiets, auto of boot ligt altijd op de loer. Corrosie beperkt zich echter niet alleen tot ‘consumptiegoederen’, ook procesinstallaties, transportmiddelen – treinen, schepen, vliegtuigen –, bouwwerken (betonrot) en installaties leiden eronder. Chemische (droge) corrosie is het gevolg van de chemische inwerking van bepaalde elementen of verbindingen.
pagina 14
Overal radartechnologie, zelfs in conservatieve markten Anno 2018 is ‘radar 2.0’ de standaard voor  niveaumeting
Overal radartechnologie, zelfs in conservatieve markten
Anno 2018 is ‘radar 2.0’ de standaard voor niveaumeting Niveaumetingen met radar hebben een vlucht genomen. De compacte technologie is eenvoudig in te bouwen, zeer betrouwbaar en voorziet zowel productie, logistiek als de kwaliteitsafdeling van waardevolle (proces)data. “Met de verhoging van de zendfrequentie van 6 naar 26 en zelfs 80 GHz is radartechnologie nu geschikt voor continue niveaumeting van praktisch elke vloei- of vaste stof,” zeggen Jurgen Schuijren en Rob Smulders van VEGA Meet- en regeltechniek. “Niveaumeting gaat meer en meer naar contactloos”, signaleert Jurgen Schuijren, algemeen directeur bij VEGA Meet- en Regeltechniek. “Vergeleken met vijf tot tien jaar geleden is het aantal radarapplicaties sterk gegroeid. Radartechnologie is gemakkelijker in te bouwen dan andere niveaumetingen als druk of geleide radar. Met de nieuwe generatie 80 GHz radarmetingen ook op zeer kleine procesaansluitin gen, waardoor er gebruik gemaakt kan worden van bestaande aansluitingen.
pagina 18
CO2 niet afvangen, maar reduceren Directeur Hans Grünfeld van VEMW, de belangenorganisatie van industriële energiegrootverbruikers
CO2 niet afvangen, maar reduceren
Directeur Hans Grünfeld van VEMW, de belangenorganisatie van industriële energiegrootverbruikers Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, wil het kabinet dat de industrie 18 megaton CO2 afvangt en onder de grond stopt. Onrealistisch, onzinnig en bovendien symptoombestrijding, vindt de industrie. Dit soort cijfers zijn ook haalbaar met vergaande procesefficiency en hergebruik van CO2 Kabinet Rutte-III mikt op een CO2-reductie van 49% in 2030. Dat is nodig om de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs te halen, namelijk de mondiale temperatuurstijging onder de 2°C houden. De stevige ambitie levert een aanvullend reductiedoel op van 56 megaton CO2 en die komt voor bijna de helft op het bordje van de industrie te liggen. Van de reductieopgave van 22 megaton CO2 moet de industrie maar liefst 18 megaton afvangen en opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee, naast 1 megaton reductie door hergebruik en 3 megaton door procesefficiency.
pagina 20
Cosun bundelt R&D in Dinteloord
Cosun bundelt R&D in Dinteloord
In Dinteloord heeft Cosun onder de rook van de suikerfabriek Dinteloord zijn nieuwe innovatiecentrum in gebruik genomen. In dit duurzame onderzoeksgebouw, dat ook pilotinstallaties omvat, wordt alle onderzoek en ontwikkeling van Cosun geïntegreerd. Het voormalige Cosun Food Technology Centre (CFTC) heet nu Cosun Research & Development (Cosun R&D), een vlag die de bredere lading beter dekt. De R&D-activiteiten richten zich namelijk niet alleen op voedingsmiddelentechnologie, maar ook op vernieuwing in de procesindustrie.
pagina 26
Snel en energiezuinig koelen met CO2-hydraten
Snel en energiezuinig koelen met CO2-hydraten
Snel koelen van groente en vlees verlengt de houdbaarheid, wat voedselverspilling tegengaat. Koelen met een slurry van CO2-hydraten in water blijkt veel sneller en zuiniger dan koelen met koude lucht.
Het idee achter snel koelen is, dat de bacterie­ groei als het ware in de kiem wordt gesmoord. Omdat de voedingsmiddelen dan minder bacteriën bevatten, zal bederf door bacteriegroei minder snel optreden, wat producten langer houdbaar maakt. “Een wettelijke eis is, dat groente en vlees bij de verwerking binnen één dag van 35°C tot 4 à 7°C afgekoeld moeten zijn om de bacteriegroei te beperken. Dat gebeurt nu met een stroom koude lucht”, zegt Carlos Infante Ferreira, universitair hoofddocent en expert in koudetechniek aan de Technische Universiteit Delft.
pagina 28
Steeds meer grondstoffen uit afvalwater
Steeds meer grondstoffen uit afvalwater
De Nederlandse waterschappen proberen zoveel mogelijk energie en grondstoffen uit afvalwater te halen. Ze leveren al biogas en fosfaten en timmeren nu aan de weg met cellulose en bioplastics.
Het initiatief Energie- en Grondstoffenfabriek van de Nederlandse waterschappen kwam in 2008 voort uit een prijsvraag. Eén van de ideeën ging over het omzetten van slib in gas. “Eerst zijn we met energiefabrieken aan de slag gegaan. In 2012 volgde de eerste grondstoffenfabriek”, vertelt Ruud Peeters, lid van het kernteam van het landelijke platform De Energie- en Grondstoffenfabriek, en werkzaam bij Waterschap De Dommel. Er zijn nu elf energiefabrieken; op zeven locaties worden ter plekke fosfaatverbindingen teruggewonnen en op twee locaties cellulose. Een installatie voor het winnen van alginaten uit afvalwater van Friesland- Campina is in voorbereiding.
pagina 30
Restwarmte terugwinnen met add-on warmtepomp
Restwarmte terugwinnen met add-on warmtepomp
Dit is een technische tekening van een industriële koelinstallatie, waarop een add-on warmtepomp is geplaatst die met twee leidingen aan de koelinstallatie is verbonden. De compressor van de add-on warmtepomp staat in serie met de com pressor van de koelinstallatie. Dit zorgt voor een extra verhoging van de druk van de persgassen uit de koelcompressor, waardoor de condensa tietemperatuur verder toeneemt tot bijvoorbeeld 70°C.
pagina 32
Fluids Processing World Internationale ontwikkelingen
Fluids Processing World
Internationale ontwikkelingen De Britse producent van cafeïnevrije koffie en thee, Finlay’s, heeft de hulp ingeroepen van het Belgische Russel Finex om zijn afvalwater beter te reinigen. Voor het decafeïneren van koffie en thee is veel water nodig en downstream raakt dit water sterk verontreinigd met minuscule koffie- en theedeeltjes. De Liquid Solid Separator van Russel Finex, een centrifugale scheider, zorgt ervoor dat deze deeltjes uit het afvalwater verwijderd worden. Finlay’s is tevreden met het resultaat omdat het bedrijf nu kan voldoen aan de eisen die de lokale waterautoriteiten stellen. De installatie is bovendien duurzaam, omdat het gezuiverde afvalwater teruggepompt kan worden voor hergebruik in het decafeïneringsproces, wat het gebruik van leidingwater sterk vermindert.
pagina 34
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel