FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

MAGAZINE

Fluids Processing 2017-6 05-12-2017
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2017-6
Scheiden met membranen; koelwaterbehandeling; CO2-hergebruik; verpakking; katalysatoren; schone diesel; veiligheid; sensoren; data-analyse

Verschenen: 05-12-2017
Prijs voor katalysatoronderzoek  Nanomaterialen voor schone diesel
Prijs voor katalysatoronderzoek
Nanomaterialen voor schone diesel Katalysatoren gebaseerd op metaaloxides vormden het onderwerp van studie voor Jovana Zecevic, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Onlangs won ze een prijs voor haar bijzondere onderzoeksresultaten.
Het onderzoek van Jovana Zecevic naar katalysatoren op basis van metaaloxides omvat een uitgebreide studie van de materialen met transmissie-elektronenmicroscopie. Doel daarbij was het karakteriseren van deze componenten van een vaste katalysator op de nanometerschaal. Met de verkregen inzichten kunnen kwalitatief betere nanomaterialen ontworpen worden. Deze katalysatoren kunnen bijvoorbeeld worden ingezet Fotografie: Universiteit Utrecht | Jelle Vaartjes | NIEUWS om vanuit duurzame grondstoffen schone diesel te genereren.
pagina 11
ELS-cluster checkt kansrijke scheidingstechnieken membranen troef bij nieuwe chemie
ELS-cluster checkt kansrijke scheidingstechnieken
membranen troef bij nieuwe chemie Ispt-cluster Efficient Liquid Separation (ELS) wil industrie, technologieleveranciers en kennisinstellingen prikkelen op lange én korte termijn duurzame scheidingstechnologie te ontwikkelen. Als alternatief voor energieslurpende destillatieprocessen. Clusterdirecteur Bart De Waele legt uit waarom.
Ruim een derde van het energieverbruik van de chemie gaat naar scheidingsprocessen. Een van de energieslurpers is de destillatiekolom die ruwe olie in uiteenlopende toepasbare stromen verdeelt. Van diesel en benzine tot grondstoffen voor verdere fijnmaziger chemieprocessen. De traditionele fossielgedreven chemie is echter in transitie. De grote centrale chemiefabrieken zullen de komende decennia plaats gaan maken voor decentrale en flexibele chemiesites die verschillende en wisselende grondstoffen aan kunnen. Biobased materialen en recyclables zullen fossiele grondstoffen gaan vervangen. Door de nu nog door stoom en aardgas aangedreven productieprocessen te elektrificeren met groene stroom uit wind- en zonne-energie, zal de chemie zich verder vergroenen
pagina 12
Promotieonderzoek naar leiderschap en veiligheid Mensen kennen de risico’s niet
Promotieonderzoek naar leiderschap en veiligheid
Mensen kennen de risico’s niet Victor Roggeveen, veiligheidskundige en promovendus aan de Rijksuniversiteit Leiden bij de faculteit Governance and Global Affairs doet onderzoek naar de rol van leidinggevenden bij ernstige incidenten. “Want als er iets gebeurt, zijn de ‘dichtstbijzijnde’ al snel schuldig bevonden. Maar sinds Mali weten we dat de foute inschatting al vaak veel eerder plaatsvindt.” En dat geldt ook voor de procesindustrie lijkt de voorlopige conclusie.
Victor Roggeveen heeft veertig jaar ervaring in risicovolle werksituaties en is onafhankelijk adviseur in het voorkomen van ernstige incidenten. Hij heeft zelf incidenten meegemaakt en veel andere onderzocht. “Ik deed incidentenonderzoek in verschillende sectoren en ben bij in de krant verschenen ernstige incidenten vaak als deskundige betrokken.” Roggeveen noemt de treinbotsing nabij de Singelgracht in Amsterdam en veiligheidsincidenten in ziekenhuizen en de chemie als voorbeelden. “Dat soort zaken, vaak met ernstige schade, doden of gewonden, onderzoek ik.”
pagina 16
Energie- en milieubesparende koelwaterbehandeling Praktijkcase bij Lamb Weston/Meijer bewijst het gelijk
Energie- en milieubesparende koelwaterbehandeling
Praktijkcase bij Lamb Weston/Meijer bewijst het gelijk Lamb Weston/Meijer is één van ’s werelds grootste bedrijven in diepgevroren aardappelproducten en gedroogde aardappelvlokken. In 2014 startte op de vestiging Bergen op Zoom een groot investeringsproject waarbij de capaciteit van deze locatie werd verdubbeld met een nieuwe productielijn en de bestaande productielijn werd gerenoveerd. In 2016 werd daarvoor ook de koelwatervoorziening van de nieuwe productielijn onder handen genomen. Luc Wuyts was als maintenance engineer betrokken bij het project nadat hij het management had overtuigd van een chemicaliënvrije waterbehandeling. Een jaar later maakten Lamb Weston/Meijer en de leverancier de balans op.
“Fastfood is booming,” vertelt Luc Wuyts. “Dat betekent dat wij als toeleverancier enorme capaciteitsvergroting moeten realiseren. Kwaliteit gaat bij ons echt boven prijs. Omdat we met een natuurproduct werken, is dat best een uitdaging. Het proces kan elke dag anders zijn.” Het wassen, schillen en snijden tot frites kost per dag zestien Olympische zwembaden vol water, vertelt Wuyts. “We hebben een ambitieuze duurzaamheidsambitie en dus is er bij Lamb Weston/ Meijer alles aan gelegen om het water te hergebruiken. De doelstelling voor 2020 is 50 procent vermindering van direct waterverbruik en 30 procent verlaging van ons directe energieverbruik per ton eindproduct.”
pagina 18
De (on)mogelijkheden van data-analyse in Duitsland en Nederland De gebruiker wil simpel en justificeerbaar
De (on)mogelijkheden van data-analyse in Duitsland en Nederland
De gebruiker wil simpel en justificeerbaar Als we Duitsland als ons grote voorbeeld zien als het gaat om Industrie 4.0 of IoT, is het handig om ook daar eens een kijkje te nemen. Dat deden we begin februari op de Fachpressetage bij gastheer SEW Eurodrive in Bruchsal. Ter vergelijking de situatie in Nederland zoals diverse sprekers die op de Instrumentatie & Analyse Dagen bij De Kuip in Rotterdam in juni met de aanwezigen deelden. Tenslotte de gebruikers aan het woord. Samson Regeltechniek in Zoetermeer bood hen op 14 september een platform om van gedachten te wisselen. Rode draad van het hele verhaal: we beschikken over heel veel data maar wie heeft er tijd om ze te managen?
Dr. Volker Engels van Baumer Electric AG wees in Bruchsal nog maar weer eens op hoe hoog de processnelheden tegenwoordig liggen. Een open deur? We vergeten nog wel eens dat de sensoren dan mee moeten in die snelheid. ‘En hoe dat kostenefficiënt kan, dat is Industrie 4.0. Het maakt kwaliteit parametreerbaar en dat zorgt voor kostenvermindering gedurende het proces maar ook achteraf omdat er minder nazorg hoeft te worden gepleegd.’ Het levert natuurlijk flexibiliteit op en data voor predictive maintenance. En Baumer heeft zijn sensoren dusdanig kunnen afstellen dat ook glimmende en donkere oppervlakken geen problemen bij het meten opleveren.
pagina 22
Fluids processing world Internationaal Christien Nuboer
Fluids processing world
Internationaal Christien Nuboer CO2 Langdurig opgeslagen in basalt Het Zwitserse Climeworks heeft naast de IJslandse Hellisheidi energiecentrale een plant opgestart om CO2 uit de lucht te halen en het in de bodem in gesteente vast te leggen. De vele geisers op IJsland zorgen voor de benodigde warmte voor een geothermische reactie en het basalt in de bodem zorgt voor mineralisatie. Er is al zo’n drie jaar geëxperimenteerd met vastlegging van zo’n 18.000 ton CO2 in het zogenaamde CarbFix-project en nu kan er worden opgeschaald
pagina 26
Bier in een keykeg is precies zoals bedoeld door de brouwer Anita Veenendaal van Lightweight Containers over hun kunststof fust
Bier in een keykeg is precies zoals bedoeld door de brouwer
Anita Veenendaal van Lightweight Containers over hun kunststof fust Op de Drinktec afgelopen september in München presenteerde Lightweight Containers BV uit Den Helder de kunststof fusten die het levert aan brouwerijen, wijn- en frisdrankfabrikanten. De zogenaamde KeyKeg werd ruim tien jaar geleden op de markt gebracht, al een keer verfijnd en is inmiddels razend populair. Het innovatieve familiebedrijf probeert de explosieve groei op een duurzame manier bij te houden.
“Wij maken een lichtgewicht alternatief voor het stalen biervat,” legt Anita Veenendaal uit. Nu is zij nog CCO maar binnen niet al te lange tijd neemt zij samen met haar broer de taken van hun vader Jan over. Hij startte het familiebedrijf zo’n twaalf jaar geleden. Het fust, keg, bestaat uit een ongeblende PET buiten- en binnencontainer die samen lijken op een uit zijn krachten gegroeide Spa-fles en een kunststof binnenzak die uit vijf lagen bestaat. In dat laatste schuilt ook meteen de kracht: de inhoud wordt niet beïnvloed door licht en zuurstof. Dat betekent dat het medium, van bier tot aan wijn waar de fusten mee gevuld worden, langer houdbaar is
pagina 28
Vakbeurs Aquatech met volop aandacht voor de procesindustrie  Op ieders verlanglijstje: Zero-emissies
Vakbeurs Aquatech met volop aandacht voor de procesindustrie
Op ieders verlanglijstje: Zero-emissies Een recordaantal van negenhonderd exposanten en meer dan twintigduizend bezoekers was de score van de recente editie van Aquatech. In de Industrial User Experience richtte de technologievakbeurs de schijnwerper op industriële waterslurpers als de chemie.
Nog meer dan op voorgaande edities kwam innovatie in beeld tijdens deze Aquatech. Naast de oranje Innovation Avenue voor de vaderlandse watertechnologie, het InnovationLAB, de Innovation Award en rondleidingen langs innovaties op de beursvloer kwamen nieuwe technologieën ook nog aan bod in themapaviljoens over ontzouting, slimme waternetwerken en ontwikkelingen rond water en energie/grondstoffen. De beursvloer in de hal voor waterbehandeling stond bol van de membraanfiltratie, tot aan het Aziatische bedrijvengilde toe dat zich breeduit met goedkope standaard-membraanfiltratie presenteerde, van industriële tot kleinschalige toepassingen voor thuis in de keuken. Watertechnologie draait allang niet meer om biologie en chemie. Een van de inzenders voor de Innovation Award gebruikt zelfs ruimtetechnologie om op aarde waterlekkages in leidingnetten op te sporen.
pagina 32
Nieuwe turbinetechnologie klaar voor stage 5 Energie: Christien Nuboer
Nieuwe turbinetechnologie klaar voor stage 5
Energie: Christien Nuboer Duits-Nederlandse partners van het project ‘MariGreen – Maritime Innovations in Green Technologies’ werken aan het overkoepelende thema GreenShipping. In MariGreen concentreren zich vijf van de twaalf innovatieprojecten op de verbeterde marktintroductie van LNG als brandstof voor schepen. Een uitdaging in dit project is het ontwikkelen van een energiesysteem (Energypack) op basis van de gasturbinetechnologie. Dit zou ten opzichte van de huidige generatie Otto-gasmotoren een verbeterd emissieprofiel moeten vertonen en vergeleken met een energiesysteem dat is gebaseerd op Otto-gasmotoren een vergelijkbare efficiëntie hebben (± 40 procent). Bovendien dient het systeem te beschikken over een gesloten warmte-/koudehuishouding en een geïntegreerde brandstoftank voor LNG en/of CNG.
pagina 34
Veilig en gezond naar en van je werk A+A in Düsseldorf maakt duidelijk dat mensen er toe doen
Veilig en gezond naar en van je werk
A+A in Düsseldorf maakt duidelijk dat mensen er toe doen Voor iemand die voor de eerste keer de beursvloer van de A+A betreedt, oogde het slechts als een tsunami aan werkschoenen en handschoenen. Hallen vol maar we willen tenslotte ook dat werknemers de persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en dan is comfort, vaak op maat broodnodig. En de beurs voor veiligheid bood meer.
In totaal 1930 standhouders uit 63 landen boden hun waar aan. Natuurlijk ook een groot contingent Aziaten, mede doordat Düsseldorf Messe als organisator van vele beurzen aan die kant van de wereld de banden nauw aanhaalt
pagina 36
Alcohol uit lucht maken is haalbaar Mogelijkheden met CO2
Alcohol uit lucht maken is haalbaar
Mogelijkheden met CO2 TU Delft-promovendus Ming Ma heeft een manier gevonden om alcohol uit de lucht te halen. Althans, hij heeft een manier ontdekt om het elektroreductieproces van CO2 zo effectief en nauwkeurig te beheersen dat er een scala aan nuttige producten, waaronder alcohol, mee kan worden geproduceerd. Professor Wilson Smith, begeleidde Ma en gaf leiding aan het onderzoek. Ma promoveerde 14 september jongstleden.
Wilson Smith is associate professor aan de TU Delft bij de leerstoel chemical engineering. Hij geeft leiding aan de groep die zich richt op de omzetting van producten in hernieuwbare energie. Water waar CO2 in zit, willen ze verwerken tot verschillende chemicaliën. Smith: “Ma werkte aan een project voor CO2 -vermindering waarbij hij gebruikmaakte van elektrochemische reductie.
pagina 38
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel