FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing 2017-5 24-10-2017
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Fluids Processing 2017-5
Innovaties; melkzuren; mierenzuur; visie; optimalisatie; energiezuinig; beursoverzichten; kristallisatie

Verschenen: 24-10-2017
Klant wil totaaloplossing en zoekt zijn weg in alternatieve grondstoffen Peter Haesen van Ekato Nederland:
Klant wil totaaloplossing en zoekt zijn weg in alternatieve grondstoffen
Peter Haesen van Ekato Nederland: In nummer 4 2017 van Fluids Processing op pagina 7 haalden we het al even aan. Inspelend op de marktontwikkelingen paste Ekato onlangs de strategie aan. Dat maakt ons nieuwsgierig welke trends zij precies signaleren en hoe zij daar verder op in gaan spelen. Peter Haesen van Ekato BV in Nijkerk praat ons bij.
Peter Haesen is salesmanager bij het ruim dertig jaar oude Ekato BV dat de verkoop in Nederland en Vlaams België regelt voor het hoofdkantoor. Haesen: “In onze regio lopen op dit moment een behoorlijk aantal onderzoeks- en pilotprojecten op het gebied van bio-fuels en bio-chemicals. Hieraan valt te merken dat de procesindustrie zich in een transitiezone bevindt van traditionele, aardoliegebaseerde productie naar processen gebaseerd op organische grondstoffen. Daarnaast zoeken klanten steeds meer naar totaaloplossingen, inclusief de daarbij behorende garanties en certificering (Atex, CE, etc.).” Ekato gaat voor langdurige relaties en besteedt daarom ook veel aandacht aan afwikkeling en nazorg van projecten. Haesen: “In de loop der jaren is er wel veel veranderd. In de beginjaren maakten wij vaak zelf de ontwerpen en calculaties. Die dan zelfstandig werden omgezet in een offerte. Nu treden wij meer op als intermediair tussen de klant en onze fabriek in Duitsland die dan de aanvraag uitwerkt. Maar we kunnen onze expertise uit het verleden goed gebruiken voor het invullen van de ontwerpprogramma’s voor roerwerken die we met de klant bespreken.”
pagina 10
Stikstofinjectie geeft Groninger-gas Hooghiem van Gasunie duidt de haken en ogen aan omzetten naar laagcalorisch gas
Stikstofinjectie geeft Groninger-gas
Hooghiem van Gasunie duidt de haken en ogen aan omzetten naar laagcalorisch gas In een onlangs verschenen TNO-rapport stelde de organisatie dat er misschien meer stikstoffaciliteiten bij moeten komen om buitenlands hoogcalorisch gas om te vormen tot het laagcalorisch Gronings-gas. Gasunie, eigenaar van dergelijke fabrieken, spreekt die bewering tegen. “Sinds een aantal jaren hebben we juist werk gemaakt van de internationalisering van gasstromen. We zijn als Nederland uitgegroeid tot een knooppunt in Europa op het gebied van gas. Stikstoffabrieken voor kwaliteitsconversie staan er al lang en dat lijkt op dit moment voldoende.” Dat zegt Joost Hooghiem, plantmanager van de ondergrondse gasopslagen van de Gasunie, waar ook stikstofinstallatie Zuidbroek onder valt.
“Wij bekijken jaarlijks de beschikbare capaciteit in Nederland om voldoende Groningen-gas naar het hele marktgebied te krijgen. Onlangs deden we dat weer in verband met het netwerkontwikkelingsplan. Dit plan beschrijft de ontwikkeling van vraag en aanbod van gas en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de gasinfrastructuur in Nederland. Wij analyseren aan de hand van het huidige gaswinningsniveau of de bestaande capaciteitsmiddelen, zoals de verschillende gasopslagen beschikbaar zijn. Daaruit blijkt dan of uitbreiding van onze stikstoffaciliteiten nog nodig is,” aldus Joost Hooghiem. Gasunie heeft vier stations voor kwaliteitsconversie, Ommen, Wieringermeer, Pernis en een piekinstallatie op Zuidbroek. “Daarmee beschikken wij momenteel over voldoende kwaliteitsconversiecapaciteit.”
pagina 12
CO2 omzetten in mierenzuur Opschalen technology readiness level van drie naar zes
CO2 omzetten in mierenzuur
Opschalen technology readiness level van drie naar zes Kooldioxide is vooral bekend als broeikasgas. Zes partijen zien mogelijkheden om CO2 met behulp van duurzame elektriciteit om te zetten in mierenzuur dat ondermeer als brandstof kan worden gebruikt. “Het principe van het omzetten van CO2 in mierenzuur is wereldwijd bekend,” zegt Martijn de Graaff, vanuit TNO Business Developer bij VoltaChem.
Volgens Martijn de Graaff ontwikkelen drie bedrijven een proces voor de productie van mierenzuur: Mantra Energy in Canada, DNV.GL in de Verenigde Staten en Coval Energy in Nederland. De laatste heeft geen eigen laboratorium en werkt daarom samen met de technische universiteiten van Delft en Eindhoven en met de kennisinstituten TNO en CE Delft. Mestverwerking Friesland is erbij betrokken. De zes partijen zijn partners in het project ‘Power-2-Formic-Acid’ dat met steun van RVO draait onder de vlag van het VoltaChemprogramma dat gericht is op de inzet van hernieuwbare elektriciteit in de chemische industrie.
pagina 16
Schimmel kan efficiënt melkzuur maken Vinding van Wageningen Universiteit Research (WUR)
Schimmel kan efficiënt melkzuur maken
Vinding van Wageningen Universiteit Research (WUR) “We hebben met succes een schimmel genetisch gemodificeerd om op een efficiënte manier melkzuur te produceren. Dit nieuwe proces heeft tal van voordelen. Zoals een hoge opbrengst, hoge productiviteit en er zijn geen bijproducten zoals gips.” Aan het woord is prof. dr. Gerrit Eggink, hoogleraar industriële biotechnologie aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR). Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van microbiologische systemen waarmee on- der meer chemicaliën en brandstoffen kunnen worden geproduceerd.
“Industriële biotechnologie doen we heel vaak in samenwerking met industriële partners zoals Total,” zegt Gerrit Eggink. Hij is accountmanager geweest voor de samenwerking met Total vanaf ongeveer 2008 toen het specifieke project startte. Eggink wordt bijgestaan door Ruud Weusthuis, universitair hoofddocent bij bioproces-engineering. Evenals Eggink werkt hij aan de ontwikkeling van het omzetten van biomassa in chemicaliën en brandstoffen. Binnen dit project is Weusthuis projectleider geweest. “Het begon ongeveer acht jaar geleden toen zowel duurzaam als biologisch afbreekbaar is,” legt Weusthuis de start van het project uit. “WUR ontwikkelde een proces op basis van een schimmel die melkzuur maakt en heeft die stam en dat proces inmiddels aan Total overgedragen. Die test nu in Californië hoe goed dat proces zich in hun eigen handen gedraagt.” Eggink voegt toe: “We voldeden tijdens het project telkens aan de gestelde targets. Dat betekent dat we de einddoelen hebben gehaald rond de performance van deze schimmel. Op dit moment bekijken ze in Californië of de resultaten die wij behaalden, gereproduceerd kunnen worden in hun faciliteiten. Als we het vergelijken met wat er in de literatuur staat, doen we het ongeveer twee keer zo goed als wat tot nu toe beschreven is. Tot zover is het echt een heel mooi proces.”
pagina 18
De bezoeker in snel tempo langs alle noviteiten leiden Pumps & Valves Nederland geeft overzicht van pompen- en kleppenmarkt
De bezoeker in snel tempo langs alle noviteiten leiden
Pumps & Valves Nederland geeft overzicht van pompen- en kleppenmarkt De vierde Pumps & Valves in Rotterdam op 4 en 5 oktober trok meer bezoekers dan de vorige editie. De smartbadge maakte sjouwen met tassen overbodig, hoewel sommigen dat niet kunnen laten. Deze keer ook heel veel procesindustriewerknemers van de toekomst. En natuurlijk een prijs voor de beste stand.
Het was meteen de eerste dag al druk en de organisator sprak verheugd over de grotere opkomst dan twee jaar geleden. De geluiden op de vloer waren wat wisselend. Het blijft een korte dag, de meeste bezoekers komen tussen 11.00 uur en 15.00 uur maar als je in die tijd al goede zaken doet, maalt geen mens daar meer om. Het helpt ook als er wat te beleven is op de stand, blijkt. De zuchtende compressor, de ijssnijdende mevrouw en een tankje dat vol- en leegloopt zorgden voor leven in de brouwerij. Natuurlijk ontbrak de pennenverzamelende figuur niet maar we spraken menig jong volwassene die serieus werk maakte van het nieuwigheidjes spotten. De volgende editie van Pumps & Valves is op 21 en 22 maart 2018 in het Belgische Antwerpen.
pagina 22
Tijdvenster bepaalt installatietijd PWN renoveert zuiveringsstation
Tijdvenster bepaalt installatietijd
PWN renoveert zuiveringsstation Drinkwaterbedrijf PWN was op haar zuiveringslocatie in Heemskerk toe aan vervanging van twintig jaar oude statische frequentieomvormers. Belangrijke eis was dat de omvormer en de pomp moeten doordraaien als de bovenliggende besturing uitvalt. De huidige generatie omvormers heeft daar interne voorzieningen voor waaronder standaard een display. Daarnaast is de basissoftware aangepast.
PWN voorziet 783.000 consumenten, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland, met uitzondering van Amsterdam maar inclusief Texel van water. Ook levert het nutsbedrijf diverse kwaliteiten water aan de industrie. Behalve voor de drinkwatervoorziening is PWN, eigendom van de provincie, ook verantwoordelijk voor het beheer van ruim 7334 hectare natuurgebied tussen Zandvoort en Bergen. Als 100 procent dochter van Aquanet bemoeit PWN zich ook met de verbetering van de drinkwatervoorziening in landen waar betrouwbaar drinkwater niet vanzelfsprekend is. Doel daarvan is het delen van kennis en de lokale bevolking bewust maken van het belang van een betrouwbare drinkwatervoorziening.
pagina 24
Stop voor preventief onderhoud
Stop voor preventief onderhoud
Deze Vacorex 280 pomp draait al sinds de jaren 80 en verpompt viskeuze kunststof onder temperaturen > 250°C en kan verschildrukken aan tot 250 bar. De pomp wordt ingezet om onder constante druk en flow, grote hoeveelheden nauwkeurig te doseren. Iedere zes jaar wordt een stop ingepland voor preventief onderhoud. De pomp wordt dan uitgebouwd en in een pyrolyseoven schoongebrand. Vervolgens worden de assen, lagers en dubbele mechanische dichting gedemonteerd. Deze worden na inspectie en eventuele revisie/ver- vanging weer samengebouwd waarna de pomp wordt gecoat en weer ingebouwd op locatie. De pomp kan er nu gegarandeerd weer zes jaar tegen!
pagina 32
Ringleiding naar bereiding en verpakking Optimalisatie energie- en persluchtverbruik bij Van Wijngaarden Mayonaise
Ringleiding naar bereiding en verpakking
Optimalisatie energie- en persluchtverbruik bij Van Wijngaarden Mayonaise Miljoenen tubes, potten en knijpflessen ‘Zaanse Mayonaise’ rollen jaarlijks van de band bij Van Wijngaarden in Wormerveer. Verantwoord omgaan met grondstoffen, het milieu en mensen staat hoog in het vaandel bij deze fabrikant. Niet voor niets worden alle mogelijkheden benut om de productie-installaties voor wat betreft energie- en persluchtverbruik te optimaliseren.
Van Wijngaarden BV heeft in de loop der jaren faam opgebouwd met de ‘Zaanse Mayonaise’. Jan van Wijngaarden begon als De Zaanlandsche Oliehandel eind 20-er jaren met het legen van vaten slaolie in glazen flessen die hij vervolgens naar kruidenierswinkels in de buurt bracht voor verkoop. Al ras ontstond het idee om op basis van deze olie een echte mayonaise te maken, bestaande uit 80 procent olie, eieren en lekkere kruiden. Inmiddels is deze BRC - A gecertificeerde onderneming uitgegroeid tot een bedrijf met vijftig medewerkers waar dag in dag uit sauzen en dressings worden bereid. Eerlijke producten die geproduceerd worden op basis van vertrouwde recepturen.
pagina 34
Kristallisatie vraagt om constante temperatuur Energiezuiniger en zuiverder resultaat
Kristallisatie vraagt om constante temperatuur
Energiezuiniger en zuiverder resultaat Voor het zuiveren van chemicaliën door kristallisatie bouwde SoliQz een pilotplant op Plant One Rotterdam in Rozenburg, pal naast het Huntsman-hoofdkantoor. Dirk Verdoes, CTO bij SoliQz gaf ons een rondleiding. Vooral de maatregelen om het proces op een gelijkmatige temperatuur te houden, springen in het oog. Van ‘gewone’ met aluminiumfolie afgedekte isolatie tot geavanceerde, verwarmde flowmeters.
SoliQz is een samenvoeging van solid, liquid en als laatste de beginletter van één van de oorspronke- lijke partners Zeton. Daarmee maakt het bedrijf meteen duidelijk aan vast-vloeistof scheidingen te werken. Dirk Verdoes: “De waskolomtechnologie die we hier proberen in de markt te brengen, is in het verleden door TNO ontwikkeld. SoliQz heeft de exclusieve, wereldwijde licentie van TNO voor de technologie. Bij SoliQz zetten mijn collega Nicolaas Viets en ik de stappen naar een brede marktintroductie. Het uitgangspunt daarbij is dat hoe zuiverder chemicaliën, hoe hoogwaardigere toepassingen onze klanten er mee kunnen maken. In tegenstelling tot destillatie brengen we bij kristallisatie het proces tot het smeltpunt van de stoffen in plaats van het veel hogere kookpunt. Behalve een zuiverder product levert dit ook veel energiebesparing op. Na twee demonstraties van de technologie op industriële schaal, werd de technologie ondergebracht bij SoliQz en volgde in 2015 een nauwe samenwerking met de Amerikaanse apparatenbouwer Armstrong Chemtec.” Dat Armstrong gelooft in de technologie, bewijst wel het feit dat Verdoes en Viets alle ruimte krijgen om hun vinding verder te ontwikkelen. In de pilotopstelling van SoliQz bij Plant One Rotterdam vinden haalbaarheidsonderzoeken plaats en worden validatietesten voor klanten van SoliQz uitgevoerd. Met de resultaten van die tests kan de installatie op volledig industriële schaal ontworpen worden en helemaal naar wens bij klanten gebouwd en ingezet. De waskolomtechnologie is in de loop der jaren vijftig maal getest op pilotplantschaal en er zijn twee (semi) commerciële installaties geleverd.
pagina 36
Noviteiten en industrie 4.0 op de beursvloer Records voor Duitse drinktec 2017
Noviteiten en industrie 4.0 op de beursvloer
Records voor Duitse drinktec 2017 Industrie 4.0 vertaalt zich onder meer naar robots en efficiënt gebruik van andere resources in de productie. Dit bleek op de grootste drankentechnologiebeurs ter wereld, drinktec, 11 tot 15 september in München. Met meer dan 76.000 bezoekers uit meer dan 170 landen brak deze editie een record. Vorig jaar was voor de Duitse machinebouwers voor de voedingsindustrie een topjaar.
Robots zijn steeds meer te vinden in de productie, zo blijkt ook op de stand van het Belgische bedrijf Lambrechts Konstruktie. Dit bedrijf heeft een oplossing voor het gegroepeerd afvullen van biervaten in verschillende groottes en vormen en materialen. Zo kan de robot ingezet worden voor het groeperen van een aantal zogenoemde eenmalige kunststofvaten op een plateau dat vervolgens onder een vulstation wordt geplaatst. Dezelfde robot kan, voor een flexibele productie, ook ingezet worden voor bijvoorbeeld grotere stalen biervaten op een parallelle afvulllijn. De robot kan worden opgesteld na een reinigingsinstallatie voor biervaten maar met de Monobloc 80 levert het bedrijf een compacte totaaloplossing voor reinigen en vullen van de biervaten ineen.
pagina 38
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenControlpanel