NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Fluids Processing 2017-4
duurzame chemiesite, R&D, interview, pompen, ADR-lading, keramische membranen, Reach, gratis software, IT-storing, Pumps&Valves, plantmanager, bedrijfscultuur, leiderschap, productiebesturing, productielijn, pre-engineering.

Verschenen: 26-09-2017
Chemelot volop ruimte voor nieuwe bedrijven Chemelot-directeur Robert Claasen
Chemelot volop ruimte voor nieuwe bedrijven
Chemelot-directeur Robert Claasen Zijn missie liegt er niet om: in 2025 moet Chemelot de meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa zijn. Als ‘executive director’ van de nieuwe Chemelot-organisatie heeft Robert Claasen er alle vertrouwen in. “We moeten niet te bescheiden zijn over de innovaties die we hier maken.” Chemelot is allang niet meer honderd procent DSM. Alleen Engineering Plastics behoort nog tot de DSM-stal. De voormalige bedrijfsonderdelen van het chemieconcern zijn onder tal van nieuwe namen terug te vinden op het 800 hectaren tellende bedrijventerrein in Zuid-Limburg. Neem Sabic, eveneens fabrikant van plastics, kunstmestproducent OCI Nitrogen, synthetische rubberproducent Arlanxeo en Fibrant en AnQore, makers van respectievelijk vezel- en garengrondstof caprolactam en het veelzijdig toepasbare polymeer acrylonitril.
pagina 14
Vervoerder borgt veilige verlading van chemicaliën en kleverige stoffen Geen bezwaar tegen uw waar
Vervoerder borgt veilige verlading van chemicaliën en kleverige stoffen
Geen bezwaar tegen uw waar Als u het transport van uw grondstoffen of eindfabrikaat uitbesteedt, wilt u zeker weten dat dat volgens de regels gebeurt. ADR- en ISO-systemen van uw vervoerder garanderen dat. Maar hij zoekt ook continu naar nieuwe oplossingen om er zeker van te zijn dat er zo min mogelijk misgaat. Zoals een geïntegreerd systeem om gevaarlijke of moeilijk transporteerbare stoffen te laden en te lossen. Als u dagelijks met gevaarlijke stoffen werkt, kent u inmiddels de gevaren van uw eigen stoffen. Maar wat als er ineens iets aan de samenstelling verandert? Dat ondervindt de automotive op dit moment aan den lijve nu de aircosystemen met andere koelmiddelen moeten worden gevuld. Dus kun je situaties krijgen als: ‘Los het gas maar daar in de kuil.’ Een opmerking die Johan Mutsaers, SHE/Asset & Facility Manager bij Frans de Wit BV in Moerdijk de rillingen over de rug doet lopen. “Je kunt je voorstellen dat dat gas zich dan behoorlijk ophoopt en je moet niet denken aan de gevolgen. Zo gaat het bij veel van onze ontvangers, ze hebben geen eigen faciliteiten. Vandaar dat alle 52 trekkers bij ons zijn voorzien van equipment om de tanks die ze verladen, veilig te vullen en te lossen.”
pagina 16
CoorsTek produceert keramische membranen Poriën zijn nu welkom
CoorsTek produceert keramische membranen
Poriën zijn nu welkom CoorsTek in Uden produceert sinds enkele jaren naast zijn bestaande keramische producten ook keramische membranen op specificatie van klanten. De technologie hiervoor had het bedrijf feitelijk al in huis. Bestand zijn tegen hoge temperaturen en diverse chemicaliën biedt voordelen. Peer Gijsen, New Business Development Manager van CoorsTek verklaart hoe het bedrijf ertoe gekomen is om ook keramische membranen te gaan produceren. Het Udense bedrijf was oorspronkelijk onderdeel van Philips Lighting en maakte keramische onderdelen voor gasontladingslampen, die op straat en in winkels worden gebruikt. Vanwege de vrijkomende hitte (1400 graden Celsius) bevatten deze lampen geen glas maar helder en doorzichtig keramiek: aluminiumoxide met een zuiverheid van 99,9 procent. Dit bevat geen poriën want zodra er poriën in zitten, is het keramiek niet meer doorzichtig maar wit. Het productieproces luistert daarom heel nauw.
pagina 20
Helpende hand Echa bij geschil over kosten Reach Stoffeninformatie raadplegen
Helpende hand Echa bij geschil over kosten Reach
Stoffeninformatie raadplegen “Als kleine bedrijven hun stoffen moeten registreren in het kader van Reach en tegen een geschil over de kosten aanlopen bij andere (grotere) bedrijven, dan kunnen wij bij Echa wellicht helpen. Aan de hand van het geschil kunnen we stoffeninformatie die eerder al door grotere bedrijven bij ons zijn geregistreerd, raadplegen.” Dat stelt Geert Dancet, uitvoerend directeur van het Europees agentschap voor chemische stoffen (Echa) in Helsinki. Eind mei volgend jaar zijn de kleine bedrijven (één tot honderd ton) aan de beurt om hun stoffen te laten registreren waar grote bedrijven die verplichting al eerder hadden (www.fluidsprocessing.nl/magazine/2010/FP2010-2p30.pdf). Echa is verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe Europese wetgeving Reach (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van CHemische stoffen). Geert Dancet: “Reach is nodig om de effecten van chemische stoffen op mens en milieu te kennen en ervoor te zorgen dat de blootstelling daaraan sterk vermindert waardoor de gezondheidsproblemen en het risico daarop beperkt wordt.” Bedrijven hebben een registratieplicht. Dancet: “Het gaat om bestaande stoffen en dit keer om die van één tot honderd ton. Bedrijven moeten de stoffen registreren die ze zelf produceren of op de markt brengen.”
pagina 24
Mkb en het onderhoud van IT-bronnen Baat bij open source monitoring
Mkb en het onderhoud van IT-bronnen
Baat bij open source monitoring Ooit bestond er geen onderscheid tussen computers voor industriële doeleinden en computers voor bestuurlijk, administratief rekenwerk. De in de hardware geladen software bepaalde het doel van de toepassing. Voor software werd toen nog niet apart betaald; de programmatuur kwam mee met het ‘ijzer’. Toen we eenmaal gewend raakten aan het apart betalen voor software, maakte opensourcecode opgang. Iets wat je gratis weggeeft, ga je niet onderhouden. En dus keerde het betaalmodel terug maar wel in een andere vorm. Wie zijn operationele IT-bronnen voor weinig geld wil bewaken, komt terecht bij open source op abonnementsbasis. Geld verdienen met software werd pas mogelijk na de introductie van het IBM mainframe medio zestiger jaren van de vorige eeuw. Het wetenschappelijke trio Gene Amdahl, Fred Brooks en Gerrit Blauw (onze landgenoot werd later hoogleraar aan de Technische Hogeschool Twente) bedacht een computerarchitectuur waarin de hardware en het bijbehorende besturingssysteem, strikt gescheiden waren van de applicatiesoftware.
pagina 26
De circulaire economie binnen rioolwaterzuiveringsinstallaties Biokring
De circulaire economie binnen rioolwaterzuiveringsinstallaties
Biokring Door de waterschappen worden er op rwzi’s uit reststromen diverse producten gewonnen (biogas, alginaten en fosfaat in de vorm van struviet). Onlangs startte Waterschap Vechtstromen een project om uit ammonium afkomstig van uitgegist slib eiwit te maken. Dit Power to Protein (PtP)-project gebeurt op basis van een door prof. Willy Verstraete van Gent University ontwikkelde methode om stikstof via een verkorte route terug te laten komen in het milieu. Waar het procedé in Gent alleen op labschaal werd getest, staat er in Enschede een grote container met daarin het hele proces. Ing. Jaap Nonnekens, Senior adviseur waterketen bij Vechtstromen: “We laten fosfaat uit slib al tot struviet, een fertilizer, verwerken en doen onderzoek naar bijvoorbeeld alginaten. Ammoniak, zuurstof, waterstof en kooldioxide vormen bij het project PtP de grondstoffen die 28 Fluids Processing | nr. 4 | september 2017 Fluids Processing | nr. 4 | september 2017 29 BIOKRING | Christien Nuboer | Illustratie: Andries Hof door specifieke bacteriën worden omgezet in een hoogwaardig eiwit (single cell proteïn) waarvan de kwaliteit vergelijkbaar is met dierlijk eiwit en beter dan plantaardig eiwit.
pagina 28
Pumps & Valves 4 en 5 oktober 2017 in Ahoy Rotterdam Productengericht twee dagenlang hoogtepunten in pompen- en kleppenbranche
Pumps & Valves 4 en 5 oktober 2017 in Ahoy Rotterdam
Productengericht twee dagenlang hoogtepunten in pompen- en kleppenbranche Twee dagen duurt Pumps & Valves. Michiel Schröder van organisator easyFairs: “Zo’n concept zorgt ervoor dat het platform niet veel toeters en bellen kent. De beurs richt zich niet zozeer op de branding van bedrijven maar is geënt op de producten van de aanwezige exposanten.” Pumps & Valves is een platform voor alle componenten en oplossingen voor de verwerking van vloeistoffen en gassen. Industriebreed maar narrow down op de producten die worden getoond. Denk hierbij aan pompen, afsluiters, leidingen, filtratie, meet- en regeltechniek en mixers. “Dit aanbod is interessant voor iedere onderhoudsmanager en procestechnoloog,” aldus Michiel Schröder.
pagina 36
Emre Kaya Plant Manager of the Year 2017 Hoe een buitenlands bedrijf excelleert in Nederland
Emre Kaya Plant Manager of the Year 2017
Hoe een buitenlands bedrijf excelleert in Nederland Emre Kaya, site-director van het bedrijf Organik Kimya in Rotterdam, is gekozen tot de tiende Plant Manager of the Year. Eervolle vermeldingen waren er voor de twee andere genomineerden: Henk Veldink, site-manager Pernis bij Hexion en Roelof van Wijk, site-director bij Avebe. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het congres Deltavisie op 8 juni in Spijkenisse. In dit artikel geven de drie hun ‘geheimen’ prijs. “Bij ons zijn medewerkers geen nummertje maar wezenlijk onderdeel van onze organisatie.” Dat zegt trotse winnaar Emre Kaya, site-director van Organik Kimya, producent van emulsiepolymeren. Het bedrijf, actief in de regio sinds 2005 en met inmiddels tachtig medewerkers, startte de productie voor klanten in de verf- en lijmindustrie zo’n tien jaar geleden. Kaya: “Alleen al de nominatie was een hele eer, niet alleen voor mij maar voor de hele organisatie. Het is leuk om te zien dat de positieve ontwikkelingen binnen onze organisatie niet onopgemerkt zijn gebleven. Wij hebben over de jaren heen een sterk eigenaarschap getoond. Binnen de organisatie zijn veel veranderingen doorgezet op het gebied van veiligheid, productiviteit en medewerkers-tevredenheid. Het uiteindelijke doel is nog niet bereikt maar er zijn enorme stappen gemaakt om veilig te opereren en vooral een gezond en leuk bedrijf te zijn. Dat vind ik een goede prestatie.”
pagina 42
VDL Nedcar moderniseert productiebesturing paintshop Software uit-en-te-na getest voor hardware aan te passen
VDL Nedcar moderniseert productiebesturing paintshop
Software uit-en-te-na getest voor hardware aan te passen VDL Nedcar heeft de productiebesturing voor het spuiten van auto’s in alle gewenste kleuren gemoderniseerd. Als gevolg daarvan kan het bedrijf flexibeler inspelen op veranderingen in de vraag van klanten. Mark Hendrikx, Process Development Paintshop deelt zijn ervaringen met dit kritische maatwerkproject waarin Siemens S5 PLC-besturingen zijn vervangen door S7. VDL Nedcar is een onafhankelijke Nederlandse producent van personenauto’s die onderdeel uitmaakt van de internationaal opererende VDL Groep in Eindhoven. In een moderne fabriek in Born worden sinds 2014 in opdracht van BMW de Mini Hatch, de Mini Cabrio en de Mini Countryman geproduceerd. Daarbij werken vijfduizend mensen en twaalfhonderd robots samen.
pagina 46
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren