NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
Kennisbijdrage
14-02-2020  |  1530x
Deel dit bericht

Laat biofilm de smaak van je bier niet verpesten

In de Middeleeuwen waren stadsbewoners voor hun watervoorziening met name aangewezen op de grachten. Dit water was zo vervuild, dat je het niet kon drinken. En daarom dronk bijna iedereen (ook kinderen) bier. Water werd weliswaar gebruikt als grondstof, maar tijdens het brouwproces werd het aan de kook gebracht, waardoor bacteriŽn werden uitgeroeid. Bier was in die tijd dus gezonder dan water. Het alcoholpercentage was toen overigens beperkt.

Ziektekiemen houden Łberhaupt niet zo van bier. Al zijn er nog genoeg bacteriŽn waar je niet ziek van wordt, maar die bier compleet van smaak laten veranderen. Van een Lactobacillus kan bier bijvoorbeeld zuur worden. Het grote probleem is dat bacteriŽn zich als een sluipmoordenaar kunnen gedragen. De besmetting die zij veroorzaken, kan lange tijd op de loer liggen om op een vervelend moment toe te slaan. Die ene kleine bacterie kan zich hechten aan een zwakke plek in het proces om vervolgens een verdedigingsmuurtje (ECM oftewel extracellulair matrix of glycocalyx) te bouwen dat doorgroeit totdat er een flink leger is gevormd. Op het moment dat het de meeste schade kan aanrichten, slaat dit leger toe. Dit proces is de opbouw van biofilm (een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak).

De vorming van biofilm begint meestal met ťťn zwak punt. Dit zwakke punt komt vaak voor in beschadigde processlangen, maar kan ook ontstaan als een slang een verkeerde koppeling heeft of als het binnenlaagmateriaal niet geschikt is. Wanneer deze biofilm toeslaat, is er een kleine kans op ziekte. Punt is alleen dat door de beschermde verdedigingsmuur (extracellulair matrix) reinigingsmiddelen en desinfectantia er geen vat meer op hebben. De biofilm kan dan op een vervelende manier de smaak van je bier verpesten. En dat is natuurlijk de nachtmerrie voor elke bierbrouwer en bierliefhebber.

Wanneer een bacterie zich hecht aan de binnenwand van een processlang, dan is dit in eerste instantie nog omkeerbaar. Dit is echter bijna niet meer mogelijk wanneer de extracellulair matrix wordt gevormd. Vandaar dat, net als bij zoveel andere zaken in het leven, ook voor biofilm geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Maar hoe pak je dat aan? Ten eerste door de juiste bierslang te kiezen voor jouw brouwproces. Hiervoor zijn vele soorten slangen op de markt. Welke specifieke slang optimaal is voor jouw toepassing hangt af van verschillende procesfactoren. Laat je hierover altijd adviseren door een specialist.

Als je dan uiteindelijk het type slang voor jouw brouwerij hebt geselecteerd, dan volgt de installatie. Om de vorming van biofilm te voorkomen is het van groot belang dat slangen correct worden geÔnstalleerd. Zo moet je een te sterke buiging voorkomen en slangen mogen niet knikken. Hou ook in de gaten dat slangen niet gaan doorhangen. Breng bijvoorbeeld ondersteuning aan om dit tegen te gaan. Ook door slangen op de juiste manier af te rollen, bescherm je ze tegen torsie (draaiing) en knikken. Daarnaast is een te sterke buiging achter de koppeling van een slang nadelig. Dat geldt ook voor overschrijding van de buigstraal.

Tegenwoordig drinken we bier niet meer als alternatief voor water, maar om te genieten van de heerlijke biersmaak. En die smaak moet zeker niet beÔnvloed worden door problemen met biofilm in de processlangen. Maar dit is, zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, gelukkig met speciale bierslangen te voorkomen. Uiteraard is het wel van belang dat deze slangen op de juiste manier in het brouwproces worden geÔnstalleerd.

Anne Marijke Zwarts, specialist slangen, monsternamekranen en filters voor de voedingsmiddelenindustrie bij Hitma.

Bedrijfsinformatie

Hitma groep B.V.
Hitma groep B.V.
Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen bieden. Zo zorgen wij ervoor dat je altijd de juiste producten of service ontvangt. Ook wanneer je al een offerte hebt aangevraagd bij een andere leverancier en twijfelt over het advies of de prijs, kun je bij ons terecht voor een second opinion. Wij geloven we in `zaken doen met mensen, niet met bedrijven`. Daarmee bedoelen we dat onze klanten snel, intensief en persoonlijk contact krijgen met de juiste specialist. Wij geven niet klakkeloos antwoord op je vraag, maar bieden de technische oplossing die je daadwerkelijk nodig hebt. Sinds 1926 leveren wij componenten, systemen en service aan bedrijven binnen de (petro)chemische en farmaceutische industrie, de olie-, gas- en energiesector, ingenieursbureaus, ziekenhuizen, de voedingsmiddelenindustrie, machinebouwers, installatiebedrijven en de zware industrie. Voor onze kernactiviteiten werken we nauw samen met gerenommeerde fabrikanten van hoogwaardige technische producten. Onze specialisten vormen de brug tussen technologie en de klantapplicatie. De HITMA-organisatie is gespecialiseerd in diverse vakgebieden, waaronder: - Drukbeveiliging (breekplaten, veerveiligheden) - Filtratie - Instrumentatie, meten en regelen - Single-use technologie - Monstername - Gas- en vlamdetectie - Slangen - Gebouwautomatisering - Service, trainingen, laboratoriumonderzoek
Laatst bijgewerkt: 06-08-2020
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren