FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kennisbijdrage
06-07-2015  |  7553x
Deel dit bericht

Toepassingen gearboxes, vertraging, reductor of tandwielkast

Wanneer worden ze toegepast

Er bestaan veel namen voor; vertraging, reductor, tandwielkast of gearbox.
Een gearbox wordt ingezet binnen motion oplossingen om het toerental Ė en daarmee het vertraging, reductor, tandwielkast Ė van een motor aan te passen op de vereisten van de applicatie. Dit gebeurt vaak wanneer er een bepaald bewegingsprofiel tot stand moet worden gebracht of wanneer directe aansluiting van de motor op de applicatie niet genoeg koppel oplevert. In dynamische systemen is het ook belangrijk dat de massatraagheid van het aan te drijven systeem in verhouding is met het aandrijfsysteem, een gearbox is hier een heel goed hulpmiddel bij.


Omdat er veel toepassingen voor gearboxes zijn, is er een grote verscheidenheid van producten in deze range, waaronder planetaire, wormwiel, kegel en spur gearboxes. Al deze soorten hebben hun specifieke voor- en nadelen en ideale toepassingsgebieden. Enige vormen zullen nader besproken worden.

CategorieŽn binnen Gearboxes

Planetair Tandwielstelsel:
Een planetaire vertraging, soms ook epicyclische vertraging genoemd, werkt volgens het planeetwiel mechanisme. Een planetaire reductor bestaat uit een zonnewiel, meerdere planeetwielen en een satellietwiel, waarbij 1 van de drie is gefixeerd en de andere twee tandwielen bewegen. Eťn set zonnewiel, planeetwielen en satellietwiel vormt een stap ofwel stage. Hoe meer stages, des te groter de mogelijke reductieverhouding en hoe meer planeetwielen per stage, des te groter de krachtoverbrenging kan worden.Planetary Gear

Voordelen planeetwielen
- Hoge vermogensdichtheid en krachtoverbrenging
- Gelijkmatige verdeling van krachten
- Hoge efficiŽntie, verliezen liggen doorgaans op 3% of minder per stage
- Lage speling, hoge nauwkeurigheid
- Grote reductie mogelijk in een compacte bouwvorm

Nadelen planeetwielstelsel
- Meestal duurder dan spur-gear of wormwiel vertragingen

Spur Gear
Een spur gearbox is de meest eenvoudige vorm van tandwieloverbrengingen. Een spur-gear is een tandwiel met veelal een rechte vertanding. Eenvoudig gezegd staat de vertanding van het tandwiel parallel op de rotatie-as. Overbrenging met meerdere tandwielen kan alleen met een parallel geplaatste as en tandwielen. De spur-gear overbrenging kan in het algemeen minder grote krachten overbrengen. Het grote voordeel is echter de lage prijs.

De gearboxen worden meestal afgemonteerd meegeleverd met de motor. Gearboxen worden in een breed spectrum van de apparatenbouw en machinebouw toegepast, waarbij we kunnen denken van zeer eenvoudig-low cost tot zeer hoogwaardig (speciale afdichtingen, IP klasse of aangepaste materialen en vetten).

Spiral Bevel Gear
Spiral Bevel Gears zijn conische tandwielen met rechte tanden. De belangrijkste toepassing van deze overbrenging komen we tegen in toepassingen, vergelijkbaar met het differentieel van een auto, waarbij de aandrijvingshoek met 90 graden wordt verlegd. Het spiraalvormige ontwerp produceert minder trillingen en geluid dan conventionele rechte model of rechte snede versnelling met rechte tanden.

Worm Gear
Een wormwiel vertraging, ook wel worm gear genoemd, bestaat uit een tandwiel (wormwiel), met haaks daarop een as (de worm) met spiraalvormige vertanding. Een groot voordeel van deze vorm van overbrenging is een relatief hoge vertraging bij gebruik van slechts 1 tandwiel. Wormwielvertragingen zijn in veel gevallen zelfremmend (afhankelijk van de vertandingshoek), en daarmee zeer geschikt voor verticale applicaties. Minder kostbaar dan een planetaire overbrenging, is de efficiŽntie vaak wel iets minder. We hebben een reeks wormwiel gearboxen die goed toepasbaar zijn op servo motoren.
 

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde expertises

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel