FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kennisbijdrage
10-02-2015  |  10891x
Deel dit bericht
Danfoss VLT frequentieregelaars voldoen aan alle richtlijnen van Ecodesign

Vijf dingen die u moet weten over Ecodesign EN 50598

Frequentieomvormers bij IE2 motoren (7,5 – 375 kW) wettelijk vereist in Europa

Danfoss VLT frequentieregelaars zijn helemaal voorbereid op de regels die worden gesteld voor het Ecodesign door de Europese Commissie: de EN 50598. Hiermee gaat Danfoss weer een stap verder met het principe: één VLT voor al uw aandrijvingen.
Vanaf 1 januari 2015 is voor de toepassing van IE2 motoren (7,5 – 375 kW) een frequentieomvormer wettelijk vereist in Europa. Danfoss ondersteunt uw motor aangedreven applicatie met hoge energie-efficiënte producten en adviezen.

VLT frequentieomvormers ondersteunen alle gebruikelijke AC-motor typen, zodat u de optimalisering van het energiegebruik van uw systeem optimaal kunt doen, met vrijheid de motortechnologie te gebruiken die bij uw applicatie het beste past. Heeft u een PM (permanent magneetmotor) of een SynRM (synchrone reluctantie motor)?
Geen probleem, u heeft maar één VLT® nodig voor al uw aandrijvingen!
Maar, hoe zit het dan met de regelgeving rond energie en IE klassen? Hier vindt u de antwoorden.

1 – Wat is dat, de richtlijn wat betreft “Ecodesign”?
De richtlijn inzake Ecodesign (of ecologisch ontwerp) is het wetgevingskader dat eisen stelt op alle energie-producten in de huishoudelijke, commerciële en industriële sectoren in heel Europa. De volledige titel is: “Richtlijn inzake ecologisch ontwerp voor energie gerelateerde producten (ErP) 2009/125/EG.”

2 - Wat zijn de Ecodesign eisen voor bv elektromotoren?
Op 1 januari 2015 is de minimale energie-efficiëntie klasse voor de toepassing van een elektromotor verhoogd naar klasse IE3 (motoren in de vermogensreeks 7.5-375kW). Een alternatief voor uw toepassing is de toepassing van een IE2-motor aangestuurd door een frequentieregelaar. Deze motoren zullen dan moeten worden voorzien van een label waarop is aangegeven dat het verplicht is om deze motor te gebruiken in combinatie met een frequentieregelaar.
Vanaf 1 januari 2017 vallen ook de motoren van 0,75-7,5kW onder deze verplichting. Dan vallen alle aandrijvingen met een vermogen tussen 0,75kW en 375kW onder deze norm, dat ligt vast in de EN 60034-30-1.

3 – Waar is de richtlijn van de Ecodesign verplicht?
De eisen inzake dit ecologisch ontwerp zijn alleen verplicht binnen de Europese Unie. In andere delen van de wereld gelden vaak weer andere normen, maar de Europese eisen kunnen gemakkelijk worden vergeleken met de eisen die gelden in Noord-Amerika of Australië.

4 – Zijn de regels voor Ecodesign ook van toepassing op frequentieregelaar of de aandrijving compleet?
Ja, ook daarop, dat is de volgende stap. De richtlijn EN 50598-2 definieert de standaard IE-klassen voor frequentieregelaars in de range van 0,12 - 1000kW in de spanningsrange 100-1000Vac voor asynchrone motoren. Daarin zijn de klassen IE0-IE2 vastgelegd.
Maar het gaat nog een stap verder.
Daarnaast worden er ook voor de combinatie van een motor met een frequentieregelaar klassen gedefinieerd: de IES classificatie. De ”S” wordt toegevoegd om aan te geven dat de klasse is gerelateerd aan de motor-frequentieomvormer combinatie. De klasse moet dan worden aangegeven, maar minimale rendementseisen voor deze systemen blijven waarschijnlijk buiten het bereik van een ecologisch ontwerp tot 2020.

5 – Welke impact heeft het Ecodesign op mijn toepassingen?
Naast eisen voor motoren, frequentieregelaars en de combinatie van de beide producten (ook wel vernoemd in de richtlijn als Power Drive System) zullen er ook berekeningsmethoden komen om de Energy Efficiency Index van uw applicatie te berekenen. Hierin wordt uw applicatie (bv een ventilator of een pomp) ook meegenomen in de berekeningen. Voor bv pompen of ventilatoren zullen er aparte standaarden komen.

Hoe dan ook: de Ecodesign richtlijn zal positieve impact hebben op het energiegebruik van uw applicaties. Het belangrijkste doel van de richtlijn is de verbetering van de energie-efficiëntie van producten in de hele EU, en dat zal direct zichtbaar zijn zodra u begint het toepassen van producten die voldoen aan de richtlijn.

 

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde berichten

Synchrone Reluctantiemotoren bepalen de toekomst
Synchrone Reluctantiemotoren bepalen de toekomst
Een nieuw besturingsalgoritme in de Danfoss VLT frequentieregelaars maakt het besturen van Synchrone Reluctantie (SynRM) motoren mogelijk. Hiermee gaat Danfoss verder met het principe: één VLT voor al uw aandrijvingen. SynRM motoren gebruiken de reluctantiekracht die ontstaat door een verandering in de magnetische weerstand (reluctantie). Nieuwe, speciaal ontworpen rotoruitsnedes geleiden de magnetische veldlijnen door het binnenste van de rotor en produceren zo een reluctantiekoppel, met een heel hoge energie efficiëntie. De stator is gebaseerd op de standaard AC motoren, de rotor is opgebouwd uit een blikpakket met een bijzondere uitsnijding waardoor een magnetisch veld ontstaat. De nu beschikbare reluctantiemotoren voldoen aan de IE-klasse 4. Een groot voordeel van reluctantiemotoren is dat ze ook in deellast een hoog rendement hebben. Tot aan een kwart van de belasting ligt het rendement maar enkele procenten lager dan bij vollast en dat maakt deze motoren
06-11-2014  |  5924x  |  Kort nieuws  | 
Altijd al alles willen weten over frequentieregelaars?  Wetenswaardigheden over frequentieomvormers
Altijd al alles willen weten over frequentieregelaars?
Wetenswaardigheden over frequentieomvormers Het nieuwe boek ”Facts worth knowing about frequency converters” is uit! Herinnert u zich nog de vorige editie (Wetenswaardigheden over frequentieomvormers)? Dan weet u dit dat een uiterst handig en compleet naslagwerk is waarin u alle informatie vindt over snelheidsregelingen, elektrische motoren, energie besparing, EMC, Harmonischen en het selecteren van de juiste frequentieregelaar. Via onderstaande link kunt u het hele boek downloaden of alleen het hoofdstuk waar uw interesse naar uit gaat. Veel leesplezier!
05-12-2014  |  7206x  |  Productnieuws  | 

Gerelateerde expertises

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel