FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kennisbijdrage
22-09-2014  |  5977x
Deel dit bericht

Standaard driefase inductiemotor geschikt voor procesoptimalisatie

Met behulp van frequentieomvormers

Driefase-inductiemotoren, ook wel asynchrone draaistroommotoren, zijn in 1889 door AEG ontwikkeld en nog steeds het werkpaard van de industrie en geschikt voor veel toepassingen. De populariteit van driefase-inductiemotoren is versterkt door de ontwikkeling van softstarters en frequentieomvormers. Softstarters leiden tot een significante verlaging van de startstroom en koppelen de motor na het starten vaak direct aan het voedende net.
Daarnaast maken frequentieomvormers een nauwkeurige en energie efficiŽnte toerenregeling mogelijk. Hierdoor worden de motoren geschikt voor procesoptimalisatie.

Technologie
De motor werkt op basis van Lorentzkracht die zorgt dat elektrisch geladen deeltjes gaan bewegen in een magnetisch veld. Magnetische krachten leiden tot een draaiende beweging als gevolg van de magnetische velden die worden opgewekt in de stator (het stilstaande deel van de motor) en de rotor (het draaiende deel). De statorwikkeling bestaat uit koper, terwijl de rotor is uitgevoerd als een kortgesloten rotorwikkeling bestaande uit een kooi van aluminium staven.

Realiseerbare IE-klassen
De norm EN 60034-30-1 voor motoren gaat ervan uit dat de IE4-rendementsklasse mogelijk is met driefase-inductiemotoren die rechtstreeks uit het net worden gevoed.

IEC-frames
Om de energie-efficiŽntie te verbeteren, gebruiken fabrikanten beter of mťťr materiaal voor het blikpakket van stator en rotor. De hoofdmaten blijven meestal gelijk, maar de diameter van de stator kan deels afwijken.

Gebruik met een frequentieomvormer
Frequentieomvormers verzorgen een storingsvrij bedrijf en een optimale toerenregeling. In de praktijk ontstaan alleen problemen wanneer de motorisolatie niet geschikt is voor de geschakelde uitgangsspanning van de frequentieomvormer.

Aandachtspunten
Voordat een elektromotor wordt vervangen vanwege rendementsverbetering, moet men eerst nagaan of dit noodzakelijk is. Een 10 jaar oude draaistroommotor is niet per se inefficiŽnt. De Danfoss VLT DriveMotor FCM 300 bijvoorbeeld, leverbaar in een breed vermogensbereik, bereikte het rendementsniveau van de huidige IE2-klasse al toen deze aandrijving meer dan 10 jaar geleden werd geÔntroduceerd en zal ook na 2017 aan de wettelijke eisen voldoen. Als vervanging
van de motor echter noodzakelijk is of een andere motor moet worden toegepast in een standaard productiemachine, moet de gebruiker nagaan of de efficiŽntere motor voldoet aan de standaard IEC-maten of dat wellicht constructieve aanpassing
 

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde expertises

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel