FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kennisbijdrage
07-06-2013  |  4809x
Deel dit bericht

Een centraal of decentraal geregelde aandrijving?

Laat de toepassing beslissen

Dit is een lastige vraag die bij een nieuw project in een vroeg stadium beantwoord moet worden door de project manager.

Ongeacht het type aandrijving blijft één ding cruciaal: de snelheidsregeling, of nog preciezer, hoe de snelheid geregeld wordt en hoe de proceskwaliteit met behulp van de frequentieregelaar verbeterd kan worden. Dit betekent dat de gebruiker de voor- en nadelen van elke methode gericht op zijn eigen toepassing dient af te wegen. Kennis van de fundamentele verschillen tussen de twee benaderingen helpt u de juiste beslissing te maken.

Centrale besturing
Veel systemen zijn tegenwoordig gebaseerd op een centrale besturing waarbij de frequentieregelaar in een kast of schakelruimte is geplaatst. Dit betekent vaak dat de besturingselektronica en motoren ver uit elkaar worden geplaatst, op die manier wordt het risico van omgevingsinvloeden verminderd omdat deze invloeden allemaal een negatief effect op de frequentieregelaar kunnen hebben.

Aandrijfcomponenten gebruikt in dergelijke systemen zijn relatief goedkoop, maar vereisen vaak de toepassing van afgeschermde motorkabels. Door de afstand tussen de besturing en de motor apart te plaatsen hebben mogelijk hoge temperaturen in de installatie geen invloed op de electronica van de frequentieregelaar die in een gekoelde ruimte geplaatst wordt.

Koeling van de schakelkast/schakelruimte kost ook natuurlijk energie. Anderzijds kan het een voordeel zijn in complexe systemen om alle besturingscomponenten op één locatie te houden voor een goed overzicht en beheer.

Decentrale aandrijving
Bij decentrale systemen wordt de frequentieregelaar direct in de installatie ingebouwd en dichtbij de motor geplaatst. Deze aanpak biedt voordelen wanneer men voor een ​​modulaire opbouw kiest, zodat men bijvoorbeeld kan besparen op installatiekosten of kastruimte. Het vermindert ook de complexiteit van het systeem en het wordt gemakkelijker een installatie uit te breiden. Bijkomend voordeel van een decentrale aanpak is dat men minder of zelfs geen kosten kwijt is voor de koeling van de panelen en schakelruimtes.

De voordelen van decentrale oplossingen hebben betrekking op alle aspecten van project planning, onderhoud en service. Vaak leiden de keuze voor een veldbus oplossing of de kosten van de perimeter en controle lijnen tot de beslissing om een ​​decentrale installatie te bouwen.

 

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde expertises

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenControlpanel