BioscienZ ontwikkelt productieproces voor vleesvervangers
‘Schimmels zijn super-eiwitproducenten’ Schimmels zijn efficiënte eiwitproducenten en prima toepasbaar voor microbiële productieprocessen. Het Bredase bedrijf BioscienZ ontwikkelt zo’n
productieproces voor eiwitrijke vleesvervangers en het kippeneiwit ovalbumine
en gebruikt hiervoor schimmels die groeien op aardappels en suikerbieten.
Het begon allemaal een paar jaar geleden met
een bezoek van De Vegetarische Slager, vertelt
Wim de Laat, directeur van BioscienZ in Breda. Na
jarenlang bij grote bedrijven zoals Gist-Brocades,
DSM en Nedalco microbiële processen te hebben
ontwikkeld, was De Laat in 2010 voor zichzelf
begonnen, eerst als adviseur en in 2014 met een
laboratorium voor contractonderzoek. De Laat had
zich vooral gespecialiseerd in het ontwikkelen van
processen op basis van schimmels. Hij verklaart:
“De meeste mensen werken liever met gist of E.
coli-bacteriën. Schimmels zijn namelijk viskeus en
meercellig, vormen draden en zijn moeilijker om
te kweken. Maar het voordeel van schimmels is
dat het super-eiwitproducenten zijn. Terwijl je met
gist hooguit een productie haalt van tien gram eiwit per liter, kom je met schimmels uit op honderd
gram per liter.”