All information on processing and handling of liquids and gasses

FluidsProcessing.nl
Search

     

     

Stay on top of the news!

Stay informed!
Read our monthly newsletter.

Your address will never be given to third parties.
See our privacy policy.

14-05-2018

Lage vloeistof-flows meten met ultrasone golven

Print version
Send per email
Tweet this item
Share on LinkedIn

Hoe zit het met ultrasone flowmeters voor debieten kleiner dan 1500 ml/min of zelfs 200 ml

Door de complexiteit van de fysica en technologie bestaan er voor dit specifieke flowbereik weinig meetprincipes, vooral wat ultrasone flowmeters betreft. De grote uitdaging was dus om een oplossing te vinden voor het gebruik van ultrasone golven in pijpen met een hele kleine diameter.

Bronkhorst is erin geslaagd om in nauwe samenwerking met TNO een innovatief instrument met Ultrasonic Wave Technology te ontwikkelen.

Deze technologie wordt toegepast in de nieuwe ES-FLOW ultrasone flowmeter om vloeistofvolumedebieten tussen 4 en 1500 ml/min te meten, onafhankelijk van de dichtheid, temperatuur en viscositeit van de vloeistof en met een nauwkeurigheid van 1% bij een snelheid van ± 1 ml/min. De vloeistofmeting wordt verricht in een rechte, roestvrijstalen buis met een binnendiameter van 1,3 mm zonder obstakels of loze ruimtes.

Ultrasonic wave technology
Aan de buitenkant van de sensorbuis bevinden zich meerdere transducerschijfjes die door middel van radiale oscillatie ultrasone golven opwekken. Elke transducer kan zenden en ontvangen, waardoor alle up- en downstreamcombinaties worden geregistreerd en verwerkt. Door nauwkeurig het tijdsverschil tussen de waarnemingen te meten (nanoseconde-bereik), worden de stroom- en geluidssnelheid berekend. Met deze parameters en de exacte diameter van de buis kan de ES-FLOW flow meter vloeistofdebieten meten.

Deze flowmeter onderscheidt zich doordat hij de daadwerkelijke geluidssnelheid kan meten, waardoor de technologie vloeistofonafhankelijk is, wat kalibratie per vloeistof onnodig maakt. Bovendien kan de geluidssnelheid worden gebruikt als indicator van het soort vloeistof dat zich in de flowmeter bevindt.

Vier redenen voor het gebruik van een ES-FLOW ultrasone flowmeter:

1. Eén sensor voor meerdere vloeistoffen
Veel bedrijven hebben veranderende procesvoorwaarden en gebruiken verschillende vloeistoffen, bijv. additieven of oplosmiddelen. Omdat deze ultrasone flowmeter vloeistofonafhankelijk is, is er geen kalibratie of omrekening nodig bij verandering van vloeistof. Zelfs niet-geleidende vloeistoffen, zoals demiwater, worden gemeten.

2. Eenvoudig schoon te maken en minder kans op verstopping
Door de rechte sensorbuis, zonder loze ruimte, is de kans dat deeltjes het instrument verstoppen veel kleiner. Het schoonmaken duurt slechts enkele minuten, waardoor de uitvaltijd kort is.

3. Ongevoelig voor trillingen
Ultrasone meting is ongevoelig voor trillingen, omdat de meting niet afhankelijk is van frequenties of rotaties. Het maakt ook niet uit of de stroming laminair of turbulent is.

4. Geďntegreerde PID-regelaar en snelle respons
De ingebouwde PID-regelaar kan worden gebruikt om een regelventiel of -pomp aan te drijven, waardoor de gebruiker een volledige, compacte regelkring met een snelle responstijd kan instellen.

  News in brief Placed: 14-05-2018     Latest update: 09-07-2018       Views: 1277x  Printversion: 250x  

More information

Company information

 
 .
 .
 .