FluidsProcessing.nl https://www.fluidsprocessing.nl/NL/newsitem5297.html


KENNISBIJDRAGE

08-03-2017

 

 

Vlinderkleppen voor vloeistoffen

Afsluiters en hun toepassingsgebied

Standaard vlinderklep in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar.

Vele uitvoeringen van afsluiters hebben zo hun eigen toepassingsgebied. Er bestaat geen afsluiter die voor alle toepassingen geschikt zou zijn. De meest bepalende eigenschappen zijn: het product, capaciteit, toepassing, temperatuur, druk in het systeem, druk over de afsluiter en de prijs.

Bij deze wil ik me richten op de afsluiters zoals gebruikt voor vloeistoffen.
Deze afsluiters moeten over speciale eigenschappen beschikken om goed en betrouwbaar te kunnen functioneren over langere tijden. Ondanks de ”smering” door het product, zoals bij zuivere vloeistoffen, vergt een hoge bewerkingsnauwkeurigheid en extra aandacht voor de afdichtingen.
De belangrijkste problemen zijn, overmatige slijtage en vastlopen

Vlinderkleppen zijn misschien de meest bekende en toegepaste afsluiters
De belangrijkste onderdelen zijn het afsluiterhuis, het klepblad, de afdichtingsring(seal of manchet) en de aandrijving. Met de aandrijving wordt het klepblad over een hoek van 90° open of dicht worden gedraaid. De aandrijving is handmatig, elektro-pneumatisch of elektrisch. Vlinderkleppen worden veel toegepast, onder tanks, vaten, boven en onder componenten en in transportleidingen. Er is daar weinig kracht nodig om de klep te openen of te sluiten. Overigens dient men er rekening mee houden dat in sommige toepassingen een hogere systeemdruk of productkolom op het klepblad kan rusten. De kracht die nodig is om de klep te openen, kan dan te groot worden (zeer hoog losbreekmoment). In dat geval is een ander type afsluiter toe te passen. Doordat het klepblad altijd in de productstroom staat kan dit leiden tot slijtage van het klepblad. Een ander nadeel is dat het klepblad een drukval in de leiding veroorzaakt. De vlinderklep is vanuit economisch oogpunt een aantrekkelijke afsluiter, die in veel gevallen uitstekend voldoet.

In gesloten toestand zal het klepblad de doorlaat volledig afsluiten. Dit betekent dat het klepblad de afdichtingsring (seal) raakt. Bij hoogwaardige uitvoeringen is de doorlaat volledig dicht vlak voordat het klepblad in het midden staat. Hiervoor is een zuiverrond klepblad met perfect uitgelijnde assen nodig en een afsluiterhuis waarbij de asdoorvoer in het midden van de boring staat en in één lijn ligt. Het voordeel van deze techniek is dat het losbreekmoment onder controle is, wat vooral van belang is bij op afstand bediende afsluiters.

Opblaasbare zitting:
Bij sterk abrasieve vloeistoffen kan een vlinderklep met een opblaasbare zitting worden uitgerust. Omdat het klepblad tijdens het openen en sluiten de afdichting niet raakt, treedt minder slijtage op terwijl de doorlaat volledig wordt afgesloten. Deze sealing geeft ook minder opbouw van materiaal op de rand van het klepblad. Een vlinderklep met een opblaasbare zitting kan sneller sluiten dan een conventionele vlinderklep. De klep kenmerkt zich door een klein en constant losbreekmoment. Door het opblazen en ontluchten van de zitting ontstaat het voordeel van een zelfreinigend effect.

Voordelen van een vlinderklep:
* Een vlinderklep heeft een grote doorstroomcapaciteit
* Er is een gering drukverlies
* Heeft een stroomrichting naar beide zijden
* Vlinderkleppen hebben een kleine inbouwmaat
* De vlinderklep bevat weinig onderdelen waardoor weinig onderhoud en lage onderhoudskosten
* Relatieve lage prijs

Nadelen van een vlinderklep:
* Geen volle doorlaat, klep staat midden in de doorlaat.
* Hoger koppel bij openen bij hogere drukken

Adbulco Trading BV

  De Ruijterplein 4
NL-2014 AS   Haarlem
  tel: +31 23 5219681
fax:

Contactpersonen

persoon, functie afdeling doorkiesnr
Dhr. Dolf Vernooij, Verkoopmanager Verkoop +31 (0)23 5219681

Bedrijfsprofiel

Adbulco is een specialist in afsluiters voor vloeistoffen en gassen. Meer dan 30 jaar ervaring met vloeistoffen, slurries, gassen, hete uitlaatgassen en staat garant voor inventieve en bewezen oplossingen.

Adbulco biedt componenten als schuifafsluiters, vlinderkleppen, kogelkranen, draaisluizen, wisselkeppen, ontwatering- en transportwormen en magneet -separatoren en -filters.
Speciale uitvoeringen in verschillende materialen, die in de door u gewenste uitvoering gebouwd worden.

Afhankelijk van de toepassing worden de uitvoeringen naar de gewenste normen, ATEX, voedingsmiddelen/FDA farmaceutische industrie gecertificeerd.